ASAP Rocky omhäktas

Åtalsfristen har förlängts – ASAP Rocky blir kvar i häktet

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

ASAP Rocky blir kvar i häktet i minst en vecka till.

Stockholms tingsrätt bedömde på fredagseftermiddagen att artisten löper risk att fly landet.

– Jag anser att det är fel, han är en världskänd artist. Det är inte rimligt att han skulle försöka undandra sig rättvisa, säger amerikanens advokat Slobodan Jovicic.

På fredagsmorgonen lämnade åklagaren en begäran om att förlänga åtalstiden i ASAP Rockys misshandelsfall till den 25 juli.

– Vi har arbetat intensivt med utredningen och behöver nu på oss till på torsdag i nästa vecka för att förundersökningen ska kunna färdigställas. Så länge förundersökningen pågår kan jag inte lämna några ytterligare kommentarer, säger kammaråklagare Daniel Suneson, som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande.

Begäran om förlängning gäller även de två andra männen i amerikanens entourage som misstänks för misshandel efter ett bråk i centrala Stockholm den 30 juni.

Förhandlar om omhäktning

ASAP Rocky har sedan gripandet den 5 juli suttit frihetsberövad på Kronobergshäktet.

Klockan 13 på fredagen inleddes omhäktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt, för att bestämma huruvida den amerikanske artisten, som egentligen heter Rakim Mayers, skulle släppas på fri.

En timme senare stod det klart att amerikanen kommer att omhäktas. Åtalsfristen har förlängts till torsdagen 25 juli klockan 11, meddelar Stockholms tingsrätt.

Advokaten besviken

Tingsrätten motiverar sitt beslut med att ASAP Rocky fortfarande kan fly och dra sig undan rättvisan. Det tycker hans advokat Slobodan Jovicic är orättvist.

– Jag är väldigt besviken över detta, säger han.

– Beträffande min klient så anser jag att det är fel, han är en världskänd artist. Rakim Mayers är en världskänd artist. Det har varit en enorm uppståndelse i media. Och då kan man fundera om det är rimligt att tro att han skulle undandra sig att medverka i den här utredningen.

Senare på fredagen kommer det även att beslutas huruvida de två andra kommer att omhäktas eller släppas.

1 av 2 | Foto: Stefan Jerrevång
USA:s vice utrikesminister Carl Risch lämnar Kronobergshäktet.

Toppdiplomat på plats

USA:s biträdande utrikesminister Carl Risch, som ansvarar för konsulära ärenden, har kommit till Sverige för att träffa ASAP Rocky. Aftonbladets fotograf fångade honom på bild utanför Kronobergshäktet.

Mötet bekräftas av UD.

”Besöket är ett konkret exempel på det omfattande och välfungerande konsulära samarbetet mellan USA och Sverige. Länderna håller regelbunden kontakt i konsulära ärenden”, skriver UD i ett mejl till TT.


PODD: Leif GW Persson om ASAP Rocky: En jävla massa overkill

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

 Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

 

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE