Realityprofilens ilska mot SVT: ”Så jävla respektlöst”

Rasar mot namnet ”Transtjejer”: ”Respektlöst”

Av: Benjamin Andrée

Publicerad:
Uppdaterad:

I veckan hade serien ”Transtjejerna” premiär på SVT Play.

Nu rasar en av de medverkande mot SVT:s val av namn på serien.

– När vi blottar våra liv som vi gör är det så jävla respektlöst av SVT att bara sätta en stämpel på oss, säger Ivy Rosenauer.

Realityprofilen Ivy Rosenauer medverkar i DR-produktionen ”Honkøn” (”Det kvinnliga könet” på svenska), som SVT valt att kalla ”Transtjejerna” när den visas i Sverige.

Serien hade premiär i veckan och nu har Sveriges Televisions val av namn på serien fått henne att se rött.

– Serien handlar ju inte om transor. Den handlar om fem starka kvinnor som gått igenom väldigt mycket i sina liv och som verkligen vågar stå upp för sig själva. När vi blottar våra liv som vi gör är det så jävla respektlöst av SVT att bara sätta en stämpel på oss, säger hon till Nöjesbladet.

SVT: Vill skapa förståelse

– Namnet är inte bara diskriminerande utan väldigt nedvärderande också. Som om en serie om homosexuella män skulle kallas ”Bögarna”.

Enligt Ivy Rosenauer duckar och blundar SVT för kritiken.

– De har helt ignorerat mig. Jag har ringt SVT flera gånger för att föra en dialog men de har inte ringt tillbaka, säger hon.

1 av 3 | Foto: SVT
Ivy Rosenauer i ”Transtjejer”.

När Nöjesbladet kontaktar SVT svarar Mikael Österby, chef för programinköp fakta på kritiken i ett sms.

”Vårt syfte med att visa serien var att skapa förståelse och lyfta frågan om könsdysfori. SVT diskuterade titeln ingående och vi ville ha en titel som skapade intresse samtidigt som den var respektfull. Flera olika varianter testades. Begreppet transtjejer används och då några av deltagarna i dokumentärserien själva kallar sig för transtjejer ansåg vi att den svenska rubriken fungerade”, skriver han.

Ivy: ”Vill framställa oss som freaks”

Rosenauer är inte helt tillfreds med svaret.

– Jag känner mig överkörd av SVT. Hela livet har jag kämpat mot fördomar och stått emot en hel samhällsnorm som är skapad av andra människor. Därför var det helt avgörande när jag ställde upp på det här skulle göras med respekt, säger hon.

Realityprofilen menar att arbetet med serien varit en kamp från början till slut och är inte heller helt nöjd med DR som producerat serien.

– De ville mer eller mindre framställa oss som freaks så det har varit kämpigt och jag har verkligen fått slåss för vår sak. Hade jag inte övervakat klippningen så hade det inte blivit kul för någon av oss tjejer i slutändan, säger hon.

”Transtjejer” visas i SVT Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN