Avicii drog in miljoner till svältande barn

Av: Mikaela Somnell

Publicerad:
Uppdaterad:

Tim ”Avicii” Berglings död har berört miljoner och nu hyllas han världen över för sin musik och sin medmänsklighet.

I en dokumentär från 2013 berättar stjärnan om de flera miljoner kronor han skänkt till utsatta barn.

– Otroligt viktig och stor förebild för alla, säger Anna Hedenmo, journalist och tillförordnad generalsekreterare för Radiohjälpen.

Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, har dött 28 år gammal.

Den världsberömde svenske dj:en och producenten har sedan dess hyllats världen över, och det är inte bara hans musik som uppmärksammas, utan även den generösa person han var.

I dokumentären ”Avicii – the documentary” från 2013 berättar musikern om sin turné från 2012 då han skänkte alla pengar som han tjänade på spelningarna till organisationen ”Feed America”. Sammanlagt drog han in 1 miljon dollar vilket motsvarar cirka 8,4 miljoner svenska kronor.

– Själviskt är det som att jag växer som person själv, jag får en sådan inblick i hur andra människor kan leva, säger Tim Bergling i dokumentären.

Skänkte miljoner

Man får också följa Tim och hans dåvarande manager Ash Pournouri då de jobbar i ett av Feed Americas kök.

– När det handlar om så mycket pengar och ett så stort projekt så vill man verkligen se vad det går till och vilka man hjälper, berättar Tim.

Världsstjärnan har även bidragit till andra välgörenhetsprojekt genom åren. 2013 donerade han en miljon euro, över tio miljoner kronor, till Radiohjälpens arbete mot svält i Afrika.

– Personligt och moraliskt tycker jag – när man kommer till en position där du får ett sånt pass överflöd av pengar som man inte behöver – att den mest vettiga, mänskliga och självklara grejen att göra är att dela med sig till dem som verkligen behöver det, sa Tim Bergling.

”En inspiration”

Anna Hedenmo, tillförordnad generalsekreterare för Radiohjälpen, beskriver Tim Bergling som en generös person och en stor föreblid på området.

– Det är fantastiskt i en tid då det inte är självklart för alla med mycket pengar att dela med sig, säger hon.

Hon säger att han har betytt mycket för Radiohjälpen och hoppas att han kan inspirera andra.

– Det här är något han kommer att bli ihågkommen för.

Publicerad:

LÄS VIDARE