David Dencik köpte själv rättigheterna för att få spela Thomas Quick

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

CANNES. Till hösten startar inspelningen av ”Quick”.
Filmen om seriemördaren som inte var en mördare. Och om journalisten som avslöjade alltihop. David Dencik spelar Thomas Quick, Jonas Karlsson är Hannes Råstam.
– Efter att ha spelat Lasermannen, tyckte jag att jag hade något slags tolkningsföreträde för sådana här historier. Så jag köpte själv rättigheterna till Hannes Råstams bok, säger David Dencik.

1 av 3 | Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN
Thomas Quick.

Rollen i tv-serien ”Lasermannen” (2005), där han spelade John Ausonius som 1991-1992 sköt elva personer med invandrarbakgrund, blev David Denciks stora genombrott som skådespelare.
– Att göra den rollen, skapade ett intresse hos mig, att läsa polisförhör och sådant. Så när Hannes Råstams tv-dokumentär och sedan bok om fallet Thomas Quick kom, tänkte jag på mig själv i rollen och köpte rättigheterna, säger han.
– Det var väl 2013. Jonas (Karlsson) och Mikael (Håfström, regissör) kom med 2016-1017, sedan har vi stött och blött historien några år. Ibland har jag castat mig själv som Hannes Råstam, nu har jag castat om mig igen (skratt), säger David.

Längtat efter projekt i Sverige

Mikael Håfström har bott och jobbat utomlands de senaste femton åren. Han har liksom sett historien rullas upp från utsidan.
– Jag har längtat efter ett projekt i Sverige igen och det här är ju en fantastisk historia om en seriemördare som inte är en seriemördare och om en journalist som söker sanningen, säger regissören, som efter Oscarsnominerade ”Ondskan”, efter Jan Guillous bok, utomlands bland annat har gjort ”Derailed” med Jennifer Aniston, ”Escape plan” med Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger och tv-serien ”Bloodline”.

Har ni träffat Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall?
– Vi har bara haft lite kontakt, det är väl allmänhyfs att man berättar om filmen och dess koncept, säger David Dencik.

Premiär nästa år

Jonas Karlsson förklarar sitt intresse för filmen:
– Det finns ett antal intressanta saker. Hur gick det till i alla dessa möten, vad finns det för mekanismer som gör att alltihop kunde hända? Jag kommer nog att prata med Janne Josefsson i min research för att få veta lite mer (tv-profilen var nära vän och arbetskamrat med Hannes Råstam).

– Då litade vi på rättsväsendet, nu gör vi det också. Det är så störande och en otrygg känsla, att rättsväsendet som man tror är en klippa, kan vara så flexibelt, säger David Dencik.

Inspelning i höst, premiär nästa år. En tredje stor roll görs av Alba August, aktuell i Netflix-serien ”The rain”. Hon spelar Hannes Råstams unga medhjälpare och researcher Jenny Küttim.

Publicerad:

LÄS VIDARE