”Han sa att det var en guldgruva”

Emily Blunt om tipset som gett jackpott

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
De gifte sig hemma hos George Clooney. Nu toppar John Krasinski och Emily Blunt biolistan i USA.
Foto: Evan Agostini / AP TT NYHETSBYRÅN
De gifte sig hemma hos George Clooney. Nu toppar John Krasinski och Emily Blunt biolistan i USA.

NÖJE

AUSTIN (TEXAS)

När Emily Blunt växte upp hade hon inga tankar på att bli skådespelerska.

Först som 17-åring halkade hon av en slump in i yrket.

Nu ligger hon och hennes make, John Krasinski, etta på den amerikanska biotoppen med skräckisen ”A quiet place”.

Foto: Photo Credit: Jonny Cournoyer
I ”a quiet place” jobbade Emily Blunt för första gången med en hörselskadad motspelerska, MIllicent Simmonds.

Inom loppet av tre dagar har den spelat in 50 miljoner dollar. Det är nästan tre gånger så mycket som den i såna här sammanhang relativt blygsamma budgeten på 17 miljoner dollar. Filmen är med andra ord redan är en massiv hit.

Hollywoods analytiker har helt tagits på sängen. Efter idel lovord vid premiären under film- och musikmässan South by southwest i Austin i mars räknade man visserligen med att ”A quiet place” skulle gå bra, men de mest optimistiska bedömningarna pekade på max 30 miljoner dollar.

Också i Sverige går filmen som tåget. Berättelsen om en familj som måste leva i total tystnad medan de gömmer sig för odjur som jagar efter ljud, ligger tvåa på biotoppen – efter Steven Spielbergs ”Ready player one”.

För huvudrollsinnehavarna Blunt och Krasinski har familjeprojektet fått rena drömstarten.

Giftermål hos Clooney

Mycket stod på spel när skådisarna, som 2010 gifte sig i George Clooneys villa vid Comosjön, satte tänderna i projektet. Inte minst för att oddsen var emot dem. Par som jobbar ihop brukar ha svårt att locka tittare. Dessutom hade Krasinski aldrig tidigare regisserat en långfilm.

– Jag var nervös. Vi hade alltid försökt hålla jobbet separat, medger Blunt när Nöjesbladet möter henne på ett hotell i Austin.

– Jag visste inte hur vi skulle funka ihop. Jag visste inte om pressen skulle gå ut över förhållandet, om vi skulle få svårt att behandla varandra med samma respekt som man behandlar utomstående med.

Först skulle hon inte ens spela rollen.

– Vi hade precis fått vår andra dotter och jag hade tipsat John om en kompis till mig som är skådis. Men när han sa att han kunde se mig i projektet och att det var en ”guldgruva”, läste jag manuset.

Reaktionen lät inte vänta på sig.

Okänd mark

–Jag sa åt honom att ringa henne och säga att jobbet inte skulle bli av.

Blunt gömmer ansiktet i händerna, som om hon är generad över allihop.

– Hon sa att om det var jag som skulle göra det i stället hade hon inga invändningar. Jag tror faktiskt att det var lugnt. Vi är fortfarande kompisar.

Blunt uppger att det var den känslomässiga kärnan i filmen som fick henne att reagera så starkt.

– Att inte kunna skydda sina barn är varje kvinnas värsta mardröm. Det kändes som okänd mark, något jag inte beträtt förut.

Inte heller hade hon jobbat med en hörselskadad förut. Hennes dotter i filmen spelas av Millicent ”Millie” Simmonds.

– I början var jag rädd att inte kunna göra mig förstådd. Men både hon och Noah, som spelar min son, var fantastiska. Det var rörande att se hur hela teamet tog Millie till sig och försökte lära sig teckenspråk för att kunna kommunicera med henne.

Skulle bli tolk

Blunt uppger att hon egentligen inte är särskilt lockad av skräckfilmer – med ett undantag.

– Jag har sett ”Hajen” 30 gånger. Men inte för att den biter av folks ben. Jag fortsätter titta för att det är de tre männen som försöker besegra något. Det fanns paralleller till den i den här historien.

London-födda Blunt är till skillnad från rollfiguren hon spelade i genombrottsfilmen ”Djävulen bär Prada” hur hygglig som helst.

Svaren kommer lätt, inget är besvärligt och hon bjuder gärna på anekdoter. Som den hur hon hamnade i yrket.

– Som ung drömde jag aldrig om att bli skådis. Det fanns liksom inte på kartan. Jag ville bli språkvetare, som min mamma, och tolk.

Planerna var utstakade. Ett specifikt universitetet hade redan setts ut.

– Jag föll liksom in i det när jag deltog i en skolpjäs. En agent såg den och sa att jag var bra och att skådespeleri var något jag borde satsa på. Jag sa bara, okej, och ryckte på axlarna. Jag var 17.

Mycket pengar

Historien får henne att skratta.

– Jag vill inte låta nonchig men det var inte min önskan.

Det ändrades när hon fick första jobbet.

– Det var en pjäs där jag spelade mot Judy Dench. Jag tyckte det var så spännande och jag älskade det som jag tyckte var en familjeatmosfär.

Till det kom lönen – som blev pricken över i:et.

– Jag minns att jag storögt sa till min agent att jag fick 3 500 kronor i veckan. För mig var det helt galet. Jag hade inte så mycket pengar i hela mitt liv. Jag kunde inte fatta vilken otrolig tur jag hade.

I dag säger hon sig vara mer än medveten om det.

– Jag har levt i den här branschen så länge nu. Den har välkomnat mig med öppna armar och jag är så tacksam.

Det innebär inte att hon skönmålar allt.

Rätt lat

–Jag är också medveten om att man ibland måste dra på sig en hjälm, att det finns hårda sidor av det och att man måste anpassa sig. Men jag har återvänt till idén att ambition är något positivt. Jag förstod bara inte det i början. Jag var rätt lat.

Hon skjuter en hårtest ur pannan.

– Det här är ett jobb jag har förälskat mig i under åren som gått. Men om någon undrar om jag förutsåg allt det här är svaret ett rungande nej.

Ingenting tyder på att framgången är på väg att avta. Härnäst dyker hon upp i huvudrollen i Disneys ”Mary Poppins returns”, där hon bland annat spelar mot Meryl Streep.

– Det ska bli spännande att se hur den tas emot. Hon är inte enormt snäll mot barnen, den där Mary Poppins.

Därefter blir nästa samarbetspartner muskelberget Dwayne ”The rock” Johnson.

– Vi ska spela in ”Jungle cruise” tillsammans. Den är mycket inspirerad av ”Afrikas drottning” och ”Den vilda jakten på stenen”. Båda var mina favoritfilmer som barn. Jag blev helt nostalgisk när jag läste manuset. Och ”The Rock” är härlig. Just nu är vi i Kawaii i Hawaii och filmar.

Hon skrattar gott.

– Jag vet, jag har det oförskämt bra.

Minst lika bra som en språkvetare, låter det som.

Nöjesbladets Magnus Sundholm med Emily Blunt.
Publicerad:

LÄS VIDARE