Vännerna om ”Noppe”: En varm gentleman

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

Den sista gentlemannen.

Så minns vännerna Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt.

– En väldigt generös, varm och humoristisk människa. Det var mycket skratt, säger ex-frun Grynet Molvig.

Framgångsrike krögaren och kungens vän Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt, 69, hittades död i vattnet utanför Gärdet i Stockholm i onsdags.

Camilla Henemark, som umgåtts i samma kretsar som krögaren, har svårt att hitta orden när Nöjesbladet når henne.

— Han har alltid haft en sådan vital personlighet, en allmänt sund person. Det kom som en total överraskning. Jag känner mig chockad, säger hon.

Peter Siepen, som både besökt och spelat på ”Noppes” berömda krog, minns en varm och omtänksam person.

– Han var den siste gentlemannen. Man kan kanske avfärda honom som en spelevink, men han var otroligt omtänksam, en otroligt varm och empatisk människa, säger Peter Siepen.

– ”Noppe” har satt ett avtryck och var viktig för Stockholms själ till och med.

”Noppe” och ex-frun behöll kontakten

Skådespelaren Grynet Molvig var gift med ”Noppe” i tolv år (1984–1996). Även hon är chockad över den plötsliga bortgången.

– ”Noppe” var full av liv. Det blir en chock när en sådan människa plötsligt är borta, säger Grynet Molvig.

– Jag minns honom som en väldigt generös, varm och humoristisk människa. Det var mycket skratt.

Efter skilsmässan har de fortsatt ha kontakt.

– I och med att vi inte har gemensamma barn har kontakten varit sporadisk. Men vi har haft kontakt hela tiden, det var alltid roligt att få träffa ”Noppe”.

”Kicken”: Min reservpappa

När Aftonbladet för några år sedan fick möjlighet att besöka Noppes bar visade han stolt upp fotona av bland annat en ung Dolph Lundgren och The Poodles, hängande utanför sitt kontor. Trummisen Christian ”Kicken” Lundqvist var en av de som stod krögaren närmast.

”Kan bara säga att jag är förkrossad. Min älskade fina vän och reservpappa har lämnat oss alldeles för tidigt. I djup sorg och saknad”, skriver han i ett sms till Nöjesbladet.

Camilla Läckberg: ”Blindhet för klass och pengar”

Nanne Grönvall hedrar sin vän på Instagram:

”Fina, fantastiska Noppe. Jag är fullständigt i chock över att höra att du inte finns här hos oss längre. Du var alltid en så glad, positiv, fin vän. Det har varit ovärderligt att få lära känna dig genom åren. Det är med stor saknad du lämnar oss”, skriver hon.

Även författaren Camilla Läckberg har skrivit ett personligt inlägg om ”Noppe” på sin Instagram.

”Jag är uppvuxen i en värld långt ifrån överklass och societé. Kan inte koderna och hade nog mycket fördomar. Har fått skämmas många gånger för de fördomarna och en av de som mest fick dem att komma på skam var Noppe Lewenhaupt. En varm, rolig, omtänksam man med total blindhet för klass, pengar, status mm. Han såg en människa och bemötte dig därefter.”, skriver hon.

Läckberg återger även en dråplig historia då hennes man jobbade som dörrvakt åt ”Noppe”.

”Och Simon och han har skrattat gott många gånger åt att Simon när han extrajobbade som dörrvakt, en gång stoppade Noppe - i dörren till ’Noppes’...”

Publicerad:

LÄS VIDARE