Christina Schollin hjärntrött av corona

Publicerad:
Uppdaterad:
Christina Schollin.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Christina Schollin.

NÖJE

Christina Schollin har varit sjuk i covid-19.

I dag har hon antikroppar, men sjukdomen har tagit hårt på den folkkära skådespelaren.

– Nu när jag sitter vid datorn vet jag plötsligt inte hur jag gör för att skriva ut en faktura. Det är jätteotäckt, säger hon till Aftonbladet.

I vintras blev Christina Schollin, 82, akut sjuk i Spanien där hon bor periodvis med maken Hans Wahlgren. Allt slutade med en dramatisk ambulansfärd till Malaga och det visade sig att hon drabbats av blödande magsår.

– Jag var riktigt illa däran, förklarade hon då för Aftonbladet.

Kort därefter slog coronapandemin till och det var först i somras som makarna lyckades ta sig hem från Nerja till Sverige.

Men trots att de till stor del av hållit sig hemma i karantän blev Schollin nyligen smittad av covid-19, vilket med största sannolikhet skedde under en middag anordnad av Alexandra Charles och 1,6 miljonersklubben där flera andra gäster också insjuknade.

Foto: PRIVAT
Christina Schollin med maken Hans Wahlgren.

Ville inte berätta att hon var sjuk

För Aftonbladet berättar nu Christina Schollin om sin sjukdomstid och hur hon mår i dag.

– Jag har inte velat gå ut med att jag hade fått corona förrän jag var frisk. Men det är jag nu och jag har antikroppar. Hans blev också smittad av mig skulle jag tro, men vi fick båda en lindrig sväng. Det började med hosta och jag fick även ont i huvudet och lite feber. Men vi har fått behålla våra smak- och luktsinnen.

– Får jag tillbaka det så hoppas jag det inte blir så mycket värre, jag har blivit rätt lugnad på den fronten. Men osäkerheten kring denna jävla sjukdom… Det är sådan konstig tid vi lever i och man försöker komma underfund med hur man ska hantera den här nya verkligheten som är allt annat än verklig. Sjukdomen är också så lömsk.

Hur mår du i dag?

– Jag mår bra fysiskt, nu ska jag bara få tillbaka ork och klarhet i huvudet. På mig har det här tagit väldigt hårt på psyket måste jag säga. Jag känner inte igen mig själv. Jag har nästan varit inne i en depression och jag förstod först inte vad det var, men jag har fått förklarat för mig att det är en följd av den här sjukdomen. Jag orkar inte ta mig för något, och jag vet inte längre hur man gör vissa saker. Jag brukar ha olika projekt på gång och vara aktiv och hålla på med min dator och så. Men nu när jag sitter vid datorn så vet jag plötsligt inte hur jag gör för att skriva ut en faktura, betala en faktura eller ens komma åt dem och inte heller hur man gör när man bloggar. Plötsligt har det blivit stiltje i hjärnan på mig och det gör mig helt tokig. Det är jätteotäckt.

Var på middag med långbord

Du fyller snart 83 år. Vad tänkte du när det stod klart att du smittats?

– Vi har hela tiden sagt att vi verkligen är i riskzonen, man vill inte råka ut för det här. Jag har naturligtvis varit orolig. Men man får akta sig för att bli rädd, man hjälper inte sig själv om man blir skräckslagen. Men barnen har varit jätteoroliga och vi har haft kontakt med dem dagligen.

Hur upplevde du middagen där du sannolikt blev smittad?

– Vi var 18 personer och det var två långbord uppdukade med avstånd mellan platserna. Jag hade munskydd på mig när jag kom men det var det ingen annan som hade. Och när vi satt och åt var det ingen som hade munskydd, det går ju inte.

Det publicerades en bild på dig och flera andra på sociala medier där ni satt väldigt tätt tillsammans, men ni kanske kände att det var snabbt avklarat?

– Ja. Men jag kan verkligen inte anklaga Alexandra för att ha dragit ihop oss för hon gjorde vad hon kunde för att arrangera det hela så vi skulle ha avstånd.

– Nu får man försöka att förhålla sig till det faktum att man har drabbats, men man kan inte göra annat att bara acceptera att nu är det såhär och hoppas på att det inte ska bli värre. Men man får mos i huvudet, det är jättesvårt tycker jag att anpassa sig till det här och jag känner inte igen mig själv. Jag vill verkligen uppmana alla att ta den här pandemin på allvar och vara försiktiga och hålla er undan tills vi kan se någon slags ljusning och det kommer ett slags vaccin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN