Mejla

Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:

Har Idol-juryn rökt gräs?

Natasha Azarmi: Låt alla tävla på samma villkor eller pausa programmet

Publicerad:
Uppdaterad:
Det mest obegripliga var jury-kritiken mot Affe Hagström, tycker Aftonbladets Natasha Azarmi.
Foto: TV4
Det mest obegripliga var jury-kritiken mot Affe Hagström, tycker Aftonbladets Natasha Azarmi.

Någon i Aftonbladets ”Idol”-chatt undrade om juryn rökt gräs. En helt rimlig fråga efter kvällens fredagsfinal.

Här kommer en annan: hur kunde TV4 låta idolerna tävla med så olika förutsättningar?

Förra veckan fick samtliga ”Idol”-deltagare sjunga från sina hotellrum, flera av dem hade nämligen smittats av corona. Trots det höll sången en ovanligt hög nivå och fredagsfinalen blev den mest sevärda på flera år.

I stället för att köra på samma upplägg även den här veckan tog TV4 ett väldigt märkligt beslut. Friska deltagare skulle få uppträda i studion medan övriga blev kvar på sina rum.

Att kalla det för orättvist vore en underdrift. Det spelar ingen roll att alla tolv framträdanden var förinspelade, idolerna tvingades tävla med helt olika förutsättningar.

Mäktiga nummer

Maya Arctaedius sjöng Miriam Bryants ”Passa dig” och berättade att hon fick en adrenalinkick av att kliva upp på den stora scenen. Ja, det är stor skillnad på att stå med kompband, körsångare och strålkastare än att sjunga från sitt isolerade hotellrum.

Nova Luther och Paulina Pancenkov bjöd på två mäktiga nummer och mycket stjärnglans. Men samtidigt, hade deras framträdanden gjort sig lika bra utan en tjusig scen? Tveksamt.

Caspar Camitz stod för kvällens starkaste insats, den här gången med en känslosam version av Mando Diaos ”Strövtåg i hembygden”. Vi må bara ha avverkat fredagsfinal nummer två men Caspars poetiska råhet har redan gjort honom till en färdig artist.

Affe imponerade

Juryns prestation var inte lika felfri. De var inkonsekventa i sin bedömning och hyllade falsksång samtidigt som de sågade flera stabila prestationer.

Den mest obegripliga kritiken riktades mot Affe Hagström. Affe, som fick stå över förra veckan, imponerade från hotellrummet med vacker sång och en modern tolkning av Monica Törnells ”Vintersaga”.

Juryn tyckte att det var ett alldeles för svårt låtval. Själv vill jag ställa samma fråga som signaturen ”Gurka” i Aftonbladets ”Idol”-chatt. Har juryn rökt gräs?

Hur TV4 ska gå vidare med ”Idol” i höst är oklart. Men de måste tänka om. Låt alla tävla på samma villkor eller ännu hellre: pausa programmet och ge deltagarna en chans att bli friska.

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN