”Twin peaks”-skådespelaren död av obotliga viruset

Clark Middleton blev 63 år

Publicerad:
Uppdaterad:
Clark Middleton.
Foto: KAT / MEGA
Clark Middleton.

NÖJE

Hollywood-skådespelaren Clark Middleton har dött i en ovanlig och obotlig virussjukdom.

Skådespelaren, känd från bland annat ”Twin Peaks” och ”Blacklist”, somnade in i söndags.

”Clark gick bort den 4 oktober på grund av nilfeber som inte har något känt botemedel”, säger hans fru i ett uttalande.

Clark Middleton dog i sitt hem i Los Angeles i söndags, uppger hans fru Elissa.

”Med tungt hjärta tillkännager vi bortgången av någon vars liv är värt att fira: Clark Tinsley Middleton, älskad skådespelare, författare, regissör, hjälte, make, ledstjärna, vän”, säger hon i ett uttalande som Variety har publicerat.

Det är också Elissa Middleton som avslöjar att maken drabbats av en mycket ovanlig och obotlig virussjukdom.

”Clark gick bort den 4 oktober på grund av nilfeber som inte har något känt botemedel. Clark var en vacker själ som tillbringade sin livstid med att trotsa begränsningar och kämpa för personer med funktionshinder”, skriver hon.

Saknar vaccin

Nilfeber, som också går under namnet West Nile-viruset, smittar via myggbett och det finns varken vaccin eller botemedel. Folkhälsomyndigheten uppger att enda sättet att skydda sig mot den ovanliga sjukdomen är att skydda sig mot myggstick. Nilfeber ger i de flesta fall inga eller lindriga influensaliknande symtom och läker oftast ut sig av sig själv. Färre än en procent av de som drabbas av sjukdomen kan få hjärn- eller hjärnhinneinflammation och av dessa avlider omkring 17 procent. Framför allt är sjukdomen farlig för äldre och personer med nedsatt immunförsvar, medan de flesta personer som drabbas av lindriga fall av sjukdomen tillfrisknar inom en vecka, enligt Folkhälsomyndigheten.

Clark Middleton hade en stor roll i ”Twin peaks” när tv-bolaget ”Showtime” återupplivade den kultförklarade serien och syntes också återkommande i ”Blacklist”. Han har också haft återkommande i tv-serier som ”I lagens namn”, ”Fringe” och ”The path”. På vita duken hade han roller i bland annat ”Kill Bill 2” och ”Sin City”.

Som fyraåring diagnostiserades Clark Middleton med barnreumatisk ledsjukdom och var talesperson för det amerikanska reumatismförbundet. Som vuxen bildade han också ett stödnätverk för barn och ungdomar med sjukdomen.

Clark Middleton blev 63 år gammal.

Publicerad:

LÄS VIDARE