Bill Murrays lycka – får göra röst åt animerad hund

Hyllar kollegorna i nya ”Isle of dogs”

Publicerad:
1 av 2 | Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP
Wes Anderson.

NÖJE

BERLIN. Det blir oväntat mycket musik.
Först sjunger Bill Murray, Greta Gerwig, Jeff Goldblum och de andra stämmor på Beach Boys ”Barbara Ann”. Sedan jämför Bill Murray jobbet i filmen ”Isle of dogs” med en berömd musikvideo.
– Att göra en röst tillsammans med det här gänget är som att sjunga med i ”We are the world”-singeln, säger Bill Murray.

Wes Anderson har regisserat ”Isle of dogs”, fjärde filmen han premiärvisar på Berlin-festivalen efter ”The Royal Tenenbaums”, ”Life aquatic” och ”The Grand Budapest hotel”.

En animerad film om hundar som får röster av en imponerande rollista. De som är på plats sjunger i kör Beach Boys-stämmor - fast de har ändrat texten till ”Bob Balaban” för att hedra kollegan bredvid dem.

Wes Anderson avslöjar att det finns en fördel med animerade filmer.

– Eftersom man kan spela in rösterna var som helst och när som helst blir det svårt för skådespelarna att skylla på att det krockar med andra jobb, säger han.

– Jag hade tyvärr inte möjligheten att tacka nej, säger Bill Murray som är känd för att vara svårövertalad till filmroller.

Har jobbat tillsammans i tjugo år

Han jobbar dock gärna med Wes Anderson och de har filmat ihop regelbundet sedan ”Rushmore” 1998.

”Isle of dogs” är science fiction som utspelas i ett framtida Japan. En ond borgmästare vill bli av med alla hundar och har i hemlighet smittat djuren med sjukdomar. Jyckarna drabbas av nosfeber och hundinfluensa, vilket ger filmens skurk en ursäkt för att hetsa mot sällskapsdjur och deportera dem till en ö. För att på sikt bli av med alla hundar.

Inspireras av japansk film

Filmen blandar humor med spänning, och en rejäl bit av dialogen är på japanska som inte alltid översätts. Bland de som gör röster finns Tilda Swinton, Harvey Keitel, Ed Norton och Yoko Ono.

– Jag har varit mycket inspirerad av japansk film, säger Wes Anderson. Framför allt Akira Kurosawa och Hayao Miyazaki.

Han tog också intryck av ett par filmar om hundar.

– Den mörka ”Plague dogs” (Flykten mot friheten, 1982) har en del gemensamt med ”Isle of dogs”, men tillsammans med min lilla dotter såg jag också ”Pongo och de 101 dalmatinerna” som är en av Disneys bästa animerade.

”Isle of dogs” får svensk biopremiär den 4 maj.

Publicerad:

LÄS VIDARE