”Fråga doktorn”-profilen stoppades av SVT: ”Dråpslaget”

Kritisk till egna kanalen – och Petra Mede: ”Otacksamt”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NÖJE

Suzanne Axell leder populära ”Fråga doktorn” i SVT.

Men jobbet hindrar henne från att synas i andra roliga sammanhang på andra kanaler.

Märkligt, tycker Suzanne.

– Jag kan bara konstatera att jag sett andra SVT-profiler i många kommersiella sammanhang eller på andra kanaler men jag får nej.

Suzanne Axell, 61, har programlett SVT:s ”Fråga doktorn” i 16 år.

Varje måndag bänkar sig drygt en miljon människor framför hälsoprogrammet.

Men skulle hon ha verkat på en kommersiell kanal skulle lönen antagligen vara högre.

– Jag kan säga det helt ärligt. Jag hade nog varit glad för att tjäna lite mer pengar, för då hade jag kunnat göra mer grejer och förverkliga fler drömmar, säger hon i ”Kändispodden” och fortsätter:

– Vi är en otroligt liten redaktion. Vi är sex personer som gör ett miljonprogram, så vi är verkligen ett föredöme när det gäller att jobba effektivt. Det finns inga divor på ”Fråga doktorn”.

”Jag får nobben”

Trots framgångarna och en lång och trogen tjänst hindrar SVT henne från att medverka i andra program. Kanalen har gett henne nobben upprepade gånger. Hon fick till exempel frågan att delta i ”Hela kändissverige bakar” med Tilde de Paula Eby i TV4, men SVT satte stopp.

– Det ville jag jättegärna vara med om, men så kom dråpslaget att jag inte fick vara med, säger hon.

Samtidigt ser hon hur andra SVT-profiler figurerar i andra program på konkurrerande kanaler. Varför hon själv får nobben är ett mysterium.

– Jag kan bara konstatera att jag sett andra SVT-profiler i många kommersiella sammanhang eller på andra kanaler men jag får nej. Jag har inget bra svar att ge varför det är så. Jag får nobben. Man får tugga i sig. Det går inte att såga den gren man sitter på heller.

Ett tydligt exempel på SVT:s olika behandling av sina profiler kom häromveckan, tycker Axell och syftar på Guldbaggegalan – där Petra Mede tog farväl av kanalen i slutet av programmet.

– Jag fattar inte varför vi ska göra en grej av att Petra Mede ska sluta på SVT?

– Hon gjorde en hel Guldbaggegala om sig själv, det tycker jag är lite märkligt. Ingen skugga över själva jobbet men det ska ju handla om filmbranschen och alla duktiga människor som finns där.

Ger Petra Mede en känga

Petra Mede har axlat många prestigefyllda uppdrag på kanalen. I Guldbaggen konstaterade hon att bytet till en kommersiell kanal nog kommer ge ekonomin ett lyft.

– Sen kan jag tycka att en människa som fått göra både Eurovision, Melodifestivalen och en massa andra roliga grejer som SVT öst över henne, det kändes lite otacksamt, säger hon.

Nöjesbladet har sökt Suzanne Axell, som hänvisar till podcasten.

– Jag kan inte utveckla det något mer.

Finns det några särskilda SVT-profiler du tänker på som får lov att medverka i andra program?

– Det är bara generellt att jag genom de här åren har sett att människor behandlas olika. Det är aldrig någon som har någon bra förklaring på det. Jag kan inte säga mer än så, säger hon.

Bengt Strömbro, programchef på SVT Umeå, svarar senare Nöjesbladet via mejl:

”Vi beklagar Suzannes besvikelse. Det är snart fem år sen frågan väcktes om Suzannes medverkan i ”Hela Kändissverige Bakar”. Utifrån vår medarbetarpolicy för programledare och hur vi då resonerat om liknande förfrågningar vid den tiden runt andra programledare i SVT bad vi henne tacka nej. Utifrån vår medarbetarpolicy är vi särskilt restriktiva vad gäller medverkan av våra programledare i kommersiella sammanhang om hen regelbundet, över längre tid förekommer i våra kanaler och tydligt uppfattas som SVT-medarbetare av publiken.”

Behandlar SVT sina profiler olika?

”Vi behandlar alltid förfrågningar om medverkan av våra profiler i konkurrerande kanaler från fall till fall med utgångspunkt från hur de förhåller sig till vår medarbetarpolicy.”

Nöjesbladet har även varit i kontakt med Petra Mede, som inte vill kommentera,

Publicerad:

LÄS VIDARE