Pewdiepies vändning – efter fansens ilska

Felix Kjellberg: ”Det är hundra procent mitt fel”

Av: Cornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

Pewdiepie bestämde sig för att donera en stor summa pengar till den judiska organisationen Anti-Defamation League (ADL).

Men efter att ha mötts av stark kritik från sina följare väljer han nu att backa.

– Jag ber om ursäkt för förvirringen och för att jag ställde till det, säger han i en video på Youtube.

Det var tidigare i veckan som 29-årige Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie, via sin Youtube-kanal meddelade att han beslutat sig för att skänka 50 000 dollar, drygt 483 000 kronor, till ADL.

Många fans ifrågasatte dock handlingen då organisationen tidigare har anklagat svensken för antisemitism.

Bland annat kritiserade de Kjellberg i samband med att han 2017 betalade två män för att hålla upp skyltar med texten ”Död åt alla judar”.

Efter händelsen bröt Disney med honom, något som ADL även tackade företaget för.

1 av 2
Pewdiepie meddelade det nya beslutet på sin Youtube-kanal.

Försvarade sig på Twitter

Konspirationsteorier började spridas om att Kjellberg skulle ha utpressats av organisationen, något som ledde till att han på onsdagen gick ut på Twitter och försvarade sitt agerande.

”Att donera pengar till ADL är svårt att förstå, särskilt eftersom de direkt fördömt mig. Men jag vill visa offentligt att jag kan gå vidare. Jag tror det är viktigt, detta är inte min fajt längre”, skrev han.

Men nu väljer stjärnan i stället att backa.

”Är hundra procent mitt fel”

I en video som publicerades på Kjellbergs kanal under torsdagen meddelar han att han inte längre tänker donera några pengar till den judiska organisationen.

– Jag gjorde misstaget att välja en välgörenhetsorganisation som jag uppmanades att välja i stället för att välja en som jag personligen brinner för. Det är hundra procent mitt fel, säger han i videon.

Han meddelar samtidigt att han fortfarande kommer donera pengarna men att han ännu inte har bestämt sig för till vilken organisation.

– Jag ber om ursäkt för förvirringen och för att jag ställde till det. Det är sånt jag gör.

Publicerad:

LÄS VIDARE