Mejla

Magnus Sundholm

Skådespelerskan som säljer Sverige

Publicerad:

HOLLYWOOD

På senare tid har det hetat att Sverigebilden i världen försämras.

Om det stämmer ska vi vara tacksamma för Rebecca Ferguson.

Vi kunde inte ha en bättre ambassadör i Hollywood än den 36-åriga skådespelerskan.

Hon har varit här i fyra dagar och lanserat ”Doctor sleep”. Det är en filmatisering av Stephen Kings uppföljare till skräckklassikern ”The shining”.

Vi gjorde tv-intervjuer en dag, print en annan.

Jag var sist i raden av journalister till det löpandet bandet av tv-intervjuer. Det var lördag eftermiddag. Rebecca hade anlänt till Los Angeles dagen innan. Hon var sliten av tidsomställningen. Jag var intervju nummer 51.

1 av 2 | Foto: AP/JOEL RYAN
Rebecca Ferguson

Hon hade lätt kunnat göra som många av hennes kollegor gör i den situationen; kastat in handduken, gett fåordiga svar, till och med vägrat att fortsätta.

Men Rebecca uppbådade den sista energin hon hade kvar, och levererade.

Bara timmar tidigare hade jag hört en belgisk kollega, en tjej i 30-årsåldern, lyriskt berömma svenskan efter genomförd intervju:

– Den coolaste skådespelerska jag mött.

En annan, en kvinna från Ukraina, var lika entusiastisk när hon efter avslutat arbete återvände till loungen där vi journalister sitter i väntan på tilldelad intervjustund.

– Det kändes som ett samtal mellan två kompisar, inte en intervju.

Frågor om privatlivet

Att det inte var någon tillfällig formtopp visade Rebecca på måndagen. Då var det dags för printintervjuer. Det var hennes tredje dag att snacka om samma film.

Hon skämtade om resväskan som kommit på avvägar, blev allvarlig när hon återberättade en tung filmstund med ett barn och var avslappnad när hon tacklade frågor om privatlivet.

Pricken över i:et kom strax därpå, i ett svar till en japansk kollega som undrade över skådespelerskans öppna sätt.

– Jag antar att jag är intresserad av människor. Och även när jag lanserar sånt här är jag fascinerad av dina frågor, och jag vill ge dig ett bra svar.

Det låter kanske inte särskilt uppseendeväckande. Men tro mig. Efter att ha mött Hollywoodkändisar i 25 år har jag aldrig hört en enda av dem säga att de faktiskt är intresserade av att försöka ge ett bra svar.

Vissa av dem har såklart gjort det. Men aldrig uttalat det.

Rebecca har återvänt till vardagen nu.

Men i Hollywood har hon förstärkt de blågula färgerna.

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:

LÄS VIDARE