Claes Malmberg gör revy av ”Jeppe på berget”

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Magnus Cimmerbeck
Tjolöholms slott har en fin scen för sommarteater.

Jeppe på berget
Tjolöholms slott
Komedi med Claes Malmberg, Marianne Mörck, Robin Stegmar, Ulf Eklund, Victoria Kahn, Ellen Lindström, Nina Hammarklev, Carolie Ledstam, Henning Ledstam, Andreas Andersson och Hans Brorson.

TJOLÖHOLM. Stackars Jeppe.
Han super och har inga vänner och pjäsen om honom har hackats i bitar. Claes Malmberg, Marianne Mörck och de andra kämpar på alla vis för att roa. Det går inget vidare.
Jakten på de försvunna skratten.

”Ingen frågar varför stackars Jeppe dricker”, upprepar Claes Malmbergs titelfigur när han brister ut i sång i inledningen.
Ingen frågar varför Jeppe super. Många frågar varför Jeppe sjunger.
För att det är en norsk musikal av Svein Gundersen/Hans-Petter Thögersen, löst byggd på Ludvig Holbergs komiska berättelse från 1722.

Om det låter som ett skämt så är det inte roligt. Tyvärr verkar den här uppsättningen inte tro på originalet. Istället försöker man piffa till den, som ett studentspex eller en revy.

Så plötsligt sjungs ”Tänd ett ljus”. Claes Malmberg gör en standup om hur ”Gamle Svarten” kunde blivit om den handlade om andra djur än hästar. Marianne Mörck imiterar höns. Robin Stegmar kommer in som baron med ett teatraliskt överspel som nog syns på andra sidan havet till Danmark. För att senare spela sin rollfigur i ett lugnare tonläge

Bee Gees och Happy hour

Det blir Bee Gees ”Stayin alive” och det blir dagsfärska humorförsök kring stress och fredagsmys och Happy hour. Av Holbergs danska drabbning blir det mest biksemad.
Vad det inte blir är intressant. Det är synd, för i Holbergs historia finns flera tänkvärda spår. Tragedin kring Jeppes alkoholism och äktenskapet med ilskna hustrun Nille.

Intrigen går ut på att baronen och hans lakejer tar den dyngfulle Jeppe och lägger honom i baronens säng. Den adlige sprätten spelar fattige bonden ett spratt. När Jeppe vaknar upp lurar de i honom att han är baron. Den lättlurade Jeppe, som utnyttjas av både rika och fattiga, går på det och beter sig som en otrevlig tyrann. Vilket överklassen tycker bevisar att pöbeln inte klarar av att bestämma.

Bäst är teaterlokalen

Det hade kunnat gå att göra något mer engagarande av. Istället får Marianne Mörcks erotiskt utsvultna bondhustru åla sig kring en yngling till spagettivästernmusik. Sångnumren är många och lättglömda.

Kvällens bästa är lokalen. Tjolöholm har byggt en teater av ett gammalt sädesmagasin och det är en underbar spelplats. Kan bli en av Sveriges bästa sommarscener.
Nästa gång kanske de medverkande kan välja en pjäs som de gillar och som de inte behöver förbättra med skämt om Tingstadtunneln.

Publicerad:

LÄS VIDARE