Alanis Morissette: Har utsatts för sexövergrepp

Artisten tycker att musikbranschen undkommit Metoo

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
Alanis Morissette
Foto: Amy Harris / TT NYHETSBYRÅN
Alanis Morissette

NÖJE

HOLLYWOOD. Metoo-vågen har svept över hela världen.

Men det finns ett område dit den enligt Alanis Morissette ännu inte nått.

– Det har inte ens börjat i musikbranschen, säger hon.

Den kanadensiska sångerskan och låtskrivaren backar inte när hon i brittiska Sunday Times intervjuas om tillståndet i branschen.

– Kvinnlig ilska har sånt dåligt rykte, men det är en del av att vara mänsklig. Inte att slå någon i ansiktet men ilska som utmynnar i aktivism eller – Gud förbjude – att höja rösten, att säga nej, att skydda sina barn eller att vara feminist.

Alanis Morissettes genombrottsplatta ”Jagged little Pill” fyller 25 år i juni. Men allt är långt ifrån enbart en solskenshistoria. Den nu 45-åriga stjärnan uppger att hon under karriären exploateras och bestulits, och att hon från det hon var tre år gammal utsattes för sexövergrepp.

Hon poängterar att kvinnor ska ha rätt att träda fram när de själva väljer att göra det. Och hon blir förbannad över påståendet att många ”väntat” på att ställa gärningspersoner till svars.

– För det första väntade de aldrig. För det andra riskerade de att förlora jobbet, ryktet eller misstros. I bästa fall sveps det under mattan, i värsta fall blir man tillrättavisad eller avskedad.

Trakasserats och våldtagits

Nyligen berättade Rose McGowan i Aftonbladet om hur Metoo lett till positiva förändringar efter hon och en rad andra skådespelerskor talat ut om de övergrepp de utsatts för.

Morissette, som är gift och har tre barn, uppger att hon inte sett något av det ske i sin bransch.

– Det har inte ens börjat inom musikindustrin. Nästan varje kvinna i musikbranschen har utsatts för övergrepp, trakasserats, våldtagits. Det är välkänt – till och med mer inom musiken än inom filmen.

Hon pekar på begreppet, ”sex, drugs and rock and roll”.

– Enbart per definition är det krasst, svettigt och aggressivt. Men det är bara en tidsfråga innan det exploderar i egna historier.

Själv har hon inte bestämt sig för om hon kommer att namnge dem som gjort henne orätt.

– Det kräver särskilda överläggningar. Just nu har jag inget svar. Mitt mål vore att få bort det som normaliserats, och de strukturer som tillåter det.

Den 1 maj skulle Morissettes nionde album, ”Such pretty forks in the road” ha släppts. Men coronaviruset gör att utgivningen senarelagts till i höst.

Publicerad:

LÄS VIDARE