Jon Henrik Fjällgren utsatt för näthat: ”Kan inte förstå”

Artisten talar ut om nedsättande kommentarerna

Av: Natalie Demirian

Publicerad:
Uppdaterad:

Jon Henrik Fjällgren, 33, har fått motta näthat under sin medverkan av ”Stjärnornas stjärna”.

Nu sätter artisten ner foten.

– Att man får utstå sådant när man gör ett familjeprogram som ska vara fint och bra för tv-tittarna, det är jättetråkigt verkligen, säger han.

När Jon Henrik Fjällgren tog sig till finalen av ”Stjärnornas stjärna” och Elisa Lindström åkte ut var det flera som skrev elaka kommentarer om Jon Henrik Fjällgren på sociala medier.

En av dem var en enhetschef i Kiruna kommun, något som Sameradion & SVT Sápmi först rapporterade om.

Chefen använde ett nedsättande ord om samer, ”lapp”, om artisten. Något som Jon Henrik Fjällgren nu skriver om på Instagram.

”Mycket elakheter”

Till Aftonbladet säger artisten att han jobbar med att stoppa hat och rasism och att det är något han kommer att fortsätta med.

– Det är för mycket elakheter. Att man får utstå sådant när man gör ett familjeprogram som ska vara fint och bra för tv-tittarna, det är jättetråkigt verkligen.

Jon Henrik Fjällgren.
Foto: CAROLINA BYRMO
Jon Henrik Fjällgren.

Han skriver på Instagram att hatet mot samer och hat på sociala medier generellt får honom att bli förbannad, och att han tycker att det är viktigt att uppmärksamma problemet.

– Det är hemskt hur det är, och det har blivit värre efter Girjasmålet, norrut i alla fall. Jag tycker att det är ett problem i Sverige och ett problem för alla ursprungsbefolkningar.

”Personangrepp”

Att han får hat i ”Stjärnornas stjärna” tror han beror på att folk blir bittra och sura när den de trodde skulle vinna åker ut, och att de då tar ut det på personen som är kvar i tävlingen.

– Då kan det lätt bli personangrepp på den som tog sig vidare istället, och det tycker jag är helt fel. Det är ju en tävling. För min del hade gärna alla fått vara kvar, men det är ju ett röstningssystem som går ut på att man kan åka ut, det är ju hela konceptet. Jag personligen hade aldrig kunnat skriva något negativt om någon artist eller skådespelare eller någon annan offentlig. Jag har aldrig varit en sådan människa, och jag kan inte förstå hur man kan göra det.

Jobbar med utsatta

Han jobbar med organisationer som hjälper barn och ungdomar och även vuxna som är utsatta på sina arbetsplatser.

– Det handlar om allt från mobbning och härskartekniker till psykisk utanförskap och fysisk våld. När man jobbar med sådant möter man många ungdomar och får höra många livsöden. En del har tyvärr lämnat livet, som fick hjälp för sent. Jag ser det som ett stort problem. Är det tillåtet på sociala medier kommer det att vara tillåtet utanför det också, tänker folk. Jag tycker att man på arbetsplatser borde ha en policy för vad som får och inte får förekomma om det, något många inte har.

Publicerad:

LÄS VIDARE