Stjärnans attack i Oscarsbråket: ”Anti-vit rasism”

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Oscarsgalans rasismbråk bara växer

1 av 2

HOLLYWOOD

Nu växer Oscarsgalans rasismbråk.

Nominerade Charlotte Rampling kallade i en radiointervju i Paris i går bojkott-hotet för ”anti-vit rasism”.

– Det är kanske är så att de svarta skådespelarna inte förtjänar att vara med på upploppet? sa hon.

Uttalandet slog ner som en bomb i USA där Will och Jada Smith, samt Spike Lee sagt att de tänker bojkotta filmgalan den 28 februari för att inga minoriteter nominerats.

”Upprörande, inskränkta och förolämpande kommentarer från Rampling”, skrev Chelsea Clinton på twitter.

Då hade 69-åriga Rampling redan lagt ut texten och kallat politiskt korrekt tänkande för en av form av rasism i sig självt.

– Varför klassificera personer? De känner sig som en minoritet. De tänker, ”Vi är svarta skådespelare och det finns inte tillräckligt många av oss”.

– Det kommer alltid att finnas problem. ”Han är för snygg, han är för svart, han är för vit...”.

Michael Caine tycktes stötta Rampling när han intervjuades av BBC.

– Det finnas massor av svarta skådespelare. Men man kan inte rösta på en skådis för att han är svart. Man kan inte säga, ”Han är inte särskilt bra, men han är svart. Därför ska jag rösta på honom”.

– Man måste göra en bra insats och det är jag säker på att folk har gjort. Jag såg Idris Elba i ”Beasts of no nation” och jag tyckte att han var underbar.

Caine uppmanar svarta skådespelare att ha tålamod.

– Det kommer. Det tog mig åratal att få en Oscar. Det bästa med det är att man inte behöver gå dit. Särskilt Oscarsgalan. Flyga i 24 timmar och sen sitta där och applådera Leonardo DiCaprio.

– Jag älskar Leonardo. Han spelade min son i en film. Men jag är för gammal för att resa så långt och sitta i publiken och applådera någon annan.

Publicerad: