Kultklassikern får brittisk premiär – 55 år efter inspelningen

”Grevinnan och betjänten” visas för första gången i Storbritannien

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

”Grevinnan och betjänten” har faktiskt aldrig visats på tv i Storbritannien.

Förrän ikväll.

Kultklassikern får nu sin brittiska tv-premiär 55 år efter att den filmades.

SVT har visat ”Grevinnan och betjänten” varje nyårsafton sedan 1976. En engelsk klassiker, tänker nog många.

Men sketchen har faktiskt aldrig visats på tv i Storbritannien. Förrän ikväll.

När tv-kanalen Sky Arts ikväll sänder humorinslaget, under sin originaltitel ”Dinner for one” är det första gången som brittiska tv-tittare får se skådespelarna Fred Stintons och May Wardens klassiska replikskifte:

– The same procedure as last year, Miss Sophie?

– The same procedure as every year, James!

1 av 2 | Foto: NRK
”Grevinnan och betjänten”.

Aldrig hört talas om

Sketchen, som finns i två versioner, spelades in i Tyskland respektive Schweiz 1963 och har visats på tysk tv varje nyårsafton sedan 1972. I Sverige inleddes den årliga traditionen fyra år senare.

Men när tyska tidningen Spiegel i början av 2000-talet tog kontakt med BBC för att undersöka varför ”Grevinnan och betjänten” aldrig sänts där visade det sig inte bara att den brittiska tv-kanalen aldrig övervägt att sända den, men att talespersonen aldrig ens hört talas om sketchen.

Men nu har alltså konkurrerande tv-bolaget Sky Arts köpt in kultsketchen för att visa den på nyårsafton.

Hoppas på ny brittisk tradition

– Vi hoppas att våra tittare kommer att se den med glädje så som många andra tv-publiker har och kanske kommer Sky Arts att påbörja en ny tradition här i Storbritannien för den här briljanta och populära showen, säger en talesperson för Sky Arts till Guardian.

Beslutet om att köpa in ”Grevinnan och betjänten” kom efter att sketchen i november också fått sin brittiska biografpremiär vid en komedifestival i Skottland. Fred Stintons son Mike Frinton berättade då för Herald att familjen inte blivit medveten om sketchens popularitet förrän efter faderns död 1967.

– Vi hade ingen aning. Min mamma fick inte ens några royalites förrän hon bytte ut pappas agent och de ringde en dag och sa att det här hände och att det hade kommit in pengar, säger han till Herald.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN