Kronprinsessan på plats för att stötta skådespelarna

Här berättar de om övergreppen och trakasserierna

Uppdaterad 2017-12-06 | Publicerad 2017-11-19

Svenska skådepelarna bakom uppropet #Tystnadtagning samlas på söndagskvällen för att läsa upp vittnesmål om övergrepp.

Bland åhörarna på Södra teatern i Stockholm finns drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

– Det är en väldigt viktig kampanj, säger Victoria.

Från början var de 456 skådespelare. Nu har listan växt till 703 personer i den svenska film- och teaterbranschen som vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. Deras berättelser publicerades för nio dagar sedan i Svenska Dagbladet.

På söndagen samlas skådespelarna till ett särskilt event på Södra teatern i Stockholm, för att läsa upp anonyma vittnesmål om övergreppen.

Det började med att de i fyra grupper lät sig fotograferas på den svarta mattan.

Vissa höll varandra i hand när de mötte pressen men ingen gav några intervjuer. Det var, precis som namnet på uppropet, bara tystnad och tagning.

Bland besökarna som kommit till teatern för att lyssna på skådespelarnas vittnesmål om övergrepp finns kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Även kungafamiljen är representerad i form av drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

– Det är en väldigt viktig kampanj, sa Victoria i vimlet på svarta mattan, på väg in i teatern.

Görel Crona: ”En powerkväll”

Skådespelaren och regissören Görel Crona känner blandade känslor över att vara där.

– Det betyder en powerkväll just i dag. Jag kom hit med enorm glädje. Det kommer bli smärtsamt att höra vad folk har varit med om.

Hon tror att kampanjen kommer att leda till förändring.

– Det är en ny värld från och med nu. Det har varit igenkännande och enorm empati och sorg för vi är så många som har varit tysta och rädda och lärt oss att skratta när vi egentligen skulle ha sagt nej, säger Görel Crona.

Alice Bah Kuhnke håller med om att det är en viktig kampanj.

– Det betyder att vi nu har chansen att göra något stort. Vi, du och jag, har chans att vara del av det stora skiftet, när vi faktiskt gick från vackra ord på papper till att faktiskt skapa förändring.

Är du förvånad över magnituden av #metoo?

– Ja och nej. Jag är mer imponerad över kraften och modet hos kvinnor i många olika branscher som nu reser sig och säger ”nej, nu är det nog. Nu tänker vi alla ta den här chansen.”, säger Alice Bah Kuhnke.

Lövin: ”Helt oacceptabelt”

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin är upprörd över de vittnesmål som har kommit fram inom film- och teaterbranschen. Men hon menar att problemet är större än så.

– Det är många saker som händer på nätet i en digital tidsålder, men att det här har vuxit så här enormt tyder på att det är ett strukturellt problem. Halva jordens befolkning är kvinnor och som faktiskt lider i olika grad bara av det faktum att man är kvinna. Och det är helt oacceptabelt.

Tror du att det blir ett nytt Sverige efter det här?

– Jag hoppas det. Jag hoppas också att vi lyckas med att vara ett fullständigt jämställt samhälle där män och kvinnor har samma värde och där man blir behandlad som det i vardagen.

Hon hyllar modes hos de kvinnor som står bakom kampanjen #Tystnadtagning.

– Det här är något som ska bana vägen för att andra kvinnor inte ska bli utsatta för samma saker.

Kyle: ”Jag vill ju vara vän med män”

Under många år har Sissela Kyle varit verksam inom branschen. Hon har egna erfarenheter av den kultur som målas upp. Det har alla, menar hon.

– Sedan är det klart att det blir alltid ett fokus på väldigt grova brottsliga handlingar. Det skulle jag säga, i alla fall av min erfarenhet, inte tillhör det vanliga. Däremot finns det en pågående acceptans av dåligt beteende som man förklarar med genialitet.

Hon hoppas att #metoo-kampanjen ska pågå för alltid.

Däremot utesluter hon inte att en liknande kampanj kan bli nödvändig igen i framtiden.

– Ja, det kan hända. Jag vet inte. Sedan önskar jag ju såklart att man inte ska hamna i hämnd. Jag vill ju att vi ska hjälpas åt. Jag vill ju vara vän med män, säger Sissela Kyle.