Johnny Depp

Brad Pitts succé kan rädda Johnny Depp

Så vänds ett utsatt läge

Av: 

Magnus Sundholm

Brad Pitt och Johnny Depp har hanterat sina offentliga skandaler på olika sätt.

Brad Pitt och Johnny Depp har hanterat sina offentliga skandaler på olika sätt.

NÖJE

HOLLYWOOD

Brad Pitt och Johnny Depp har båda brottats med personliga skandaler.

Men medan Pitt, 56, inte bara tagit sig ur krisen utan återvänt till toppen kämpar jämnårige Depp fortfarande med de problem som ödelagt hans karriär.

Aftonbladet har granskat faktorerna som hjälpt respektive stjälpt deras karriärer.

Brad Pitt!

Det är tidigt kväll den 5 januari i Beverly Hills. Inne i den internationella balsalen på Beverly Hilton hotel har den smokingklädde landsortssonen till publikens jubel just utropats till Golden Globevinnare för bästa biroll i Quentin Tarantinos ”Once upon a time in Hollywood”.

– Jag hade delat flotten, säger Pitt skämtsamt under ett ödmjukt tacktal som delvis riktas till motspelaren Leonardo DiCaprio.

Dagen därpå – utan någon fanfar - utlyser Depp nya turnédatum för Hollywood Vampires, gruppen han bland annat bildar tillsammans med Alice Cooper och Aerosmiths Joe Perry.

En dryg månad senare, den 9 februari, toppar Pitt karriären med sin första skådespelar-Oscar. Inne på Dolby Theatre i Hollywood dediceras triumfen hans sex barn.

– Ni färgar allt jag gör, säger han.

Inte många dagar hinner passera innan världen via rätten i London får höra hur hans kollega, Johnny Depp, i ursinniga SMS till kompisen Paul Bettany berättar att han vill dränka exhustrun Amber Heard och bränna hennes döda kropp.

Han föreslår också likskändning.

Passerad gräns

Någonstans där är det game over för stjärnan som för alltid kommer att förknippas med paradrollen i Pirates of the carribean-serien, kapten Jack Sparrow, men sannolikt aldrig får chansen att spela den igen.

Att hans charmigt udda filmfigurer hjälpt familjeinriktade Disney att dra miljarder är oväsentligt.

Gränsen för vad företaget tolererar är för länge sedan passerad.

Händelserna som format framtiden för två av Hollywoods genom tiderna största stjärnor är så olika. Ändå kunde det lika gärna ha varit ombytta roller.

För mindre än fyra år sedan anklagades Pitt för att på fyllan ha gett sig på sin äldste son på ett privatflyg från Frankrike till USA.

De efterföljande rapporterna var inte bättre. Det ryktades om (minst) verbala övergrepp mot dåvarande hustrun Angelina Jolie, droger och otrohet med både motspelare (Marion Cotillard) och ryska prostituerade.

I det läget – med FBI inkopplat på fallet - var det Pitt som var nere för räkning och inte Depp.

Amber Heard och Johnny Depp skilde sig 2017.

Foto: Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN

Drog sig undan

I stället hade kapten Jack-skådisen månaden innan nått skilsmässoförlikning med Heard. I ett gemensamt uttalande beskrev de sin relation och det kortlivade äktenskapet som ”intensivt passionerat och tidvis instabilt, men alltid grundat i kärlek”.

De skrev också:

”Ingen part har av ekonomiska skäl kommit med falska anklagelser. Det har aldrig funnits någon avsikt att orsaka fysisk eller känslomässig skada. Amber önskar Johnny allt gott i framtiden.”

Om de bara hade stått fast vid det.

Pitt drog sig undan efter skandalen. Gjorde han ett uttalande var det för att lägga sig platt.

– Jag kan inte minnas en dag efter att jag gått ut college när jag inte krökat eller rökt på, sa han.

Separationen från Jolie var långt ifrån smärtfri. Men ingen av parterna ville utkämpa den bittra vårdnadstvisten i rampljuset. I stället anlitade de en pensionerad domare som agerade medlare.

Grävde upp stridsyxan

Det gjorde att det som riskerade att bli offentlig pajkastning hanterades bakom lyckta dörrar.

Det enda som vittnade om den infekterade stämningen var läckta andrahandsuppgifter som aldrig verifierades.

Depp valde motsatt taktik när han i mars förra året grävde upp stridsyxan. Orsaken var den debattartikel Heard hade publicerat i Washington Post där hon slog ett slag för ökat skydd för kvinnor som utsatts för våld i hemmet.

– Såna som jag, skrev hon i en bisats utan att nämna Depp.

Att det indirekt uppfattades som en attack på kapten Jack-skådisen kan ha bidragit till Depps vrede. Sedan dess är han i varje fall inblandad i två stämningar på två kontinenter. I England slåss han mot The Sun som han tycker har hängt ut honom som hustrumisshandlare. I USA har han släpat Heard inför rätta för att ha brutit mot den tysta överenskommelse parterna slöt vid skilsmässan.

Som om det inte vore nog har han öppet också utkämpat en bitter strid mot sina exmanagrar som han stämt på flera hundra miljoner kronor för att ha misskött hans ekonomi.

Angelina Jolie och Brad Pitt skilde sig 2016.

Foto: Charles Sykes / TT NYHETSBYRÅN

Dekadent livsstil

Det målet har genererat mängder av läckor som vittnat om stjärnans dekadenta livsstil och en ekonomi som skjutits i sank av självdestruktivt beteende.

För Pitt är det inte bara skådespelarjobbet som lett till Hollywoods beundran.

Han har också imponerat med Plan B, produktionsbolaget bakom prestigeprojekt som Oscarsbelönade ”12 years a slave” och ”Moonlight”.

Privat har han gått i terapi, blivit nykter och stärkt sitt varumärke genom hjälpinsatser för krigsoffer i Afrika, fattiga i New Orleans och mångmiljonbelopp i bidrag till Läkare utan gränser och barnflyktingar.

Depp hade kunnat kopiera Pitts framgångsrika recept. I stället har han slickat såren ihop med sina rockpolare och fångats på bild när han långt in på morgontimmarna kommit ut från barer i London.

Vill han försöka återta tronen i Hollywood är vägen lång.

Pitts comeback visar dock att ingenting är omöjligt.

Bara det Oscarsvinnaren sa i en intervju vittnar om att det kan finnas ljus i tunneln även för Depp:

– Våra succéer är en sak, men våra misslyckanden är lika viktiga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa sommarens trender hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Kändisarna som stöttar Trump – och de som röstar på Biden

ÄMNEN I ARTIKELN

Johnny Depp

Amber Heard

Angelina Jolie

Jennifer Aniston

Brad Pitt