Mejla

Andreas Hansson

Orden du inte ska säga till ditt barn som kommer ut som gay

Det är möjligt att det är jag som är känslig – men...

Publicerad:
Uppdaterad:
Stockholm Pride börjar på måndag och är en vecka för insikt kring hur det är att leva som hbtq-person i Sverige i dag. (Arkivbild från förra året)
Foto: PERNILLA WAHLMAN
Stockholm Pride börjar på måndag och är en vecka för insikt kring hur det är att leva som hbtq-person i Sverige i dag. (Arkivbild från förra året)

KRÖNIKA. Omtanke – eller bara taskigt.

Kommentaren många får när de kommer ut är säkert välmenad.

Men säg nåt annat i stället.

Många som kommit ut har fått repliken från någon när och kär: Att du gillar killar, det har jag vetat sedan du var liten.

Att du var gay, det ”såg” de. Du hade kanske fler tjejkompisar än killditon. Sjöng högt till Carola klädd i ett lakan. Eller – du hade aldrig någon flickvän. För en farmor eller mormor fixerad vid biologisk förökning är det ett provocerande och ”säkert” tecken.

Man sexualiserar barn med unkna fördomar utifrån hur de ser ut, leker, rör sig, umgås och pratar

Du kanske undrar vad problemet är. Om jag kommit ut, varför bli arg om någon säger att den visste när jag var sju år. Någon form av internaliserad homofobi eftersom jag alls bryr mig? Kanske. Men om jag var dödskär i tjejer fram tills jag var 20 men för blyg för att gå fram så är påståendet rent felaktigt. Jag var straight, eller bi, eller kanske inte sexuell överhuvudtaget.

Jag är säker på att alla inte tar illa upp av orden och att många som säger det menar väl. Kanske vill de visa att de accepterar, att de har accepterat i 20 år. Och såklart spelar tonen roll, hur man säger det, men behovet att säga att man ”visste” förbryllar mig. Vadå visste, när inte ens jag själv gjorde det? Min känsla är att det dessutom oftast är kvinnor som säger det, inte de vanliga besserwisserpapporna. Men det är fel tillfälle att bygga sitt eget ego på när ditt barn just gjort det läskigaste i livet. Du tänker att det är lätt att komma ut i Sverige 2020, men man kalkylerar ännu med risken att bli förskjuten av familjemedlemmar, vänner och kollegor som inte accepterar. För sådana finns ännu.

 

”Jag visste”-kommentaren sexualiserar barns lek och beteende och är byggd på unkna fördomar utifrån hur de ser ut, leker, rör sig, umgås och pratar. En vän berättar att kommentaren fick honom att känna sig som nidbilden av skällsordet ”bög”. Vissa mimar till Nanne och är hetero, vissa leker krig och blir gay. Dina ”straighta” barnbarn kan höra till de män som har fru men träffar män i smyg, jag har en bekant som träffat många sådana.

Så. Avstå från ”jag visste det” och säg ”jag älskar dig” i stället.

 

PS. Digitala pridefestivaler pågår i sommar runtom i landet, i Stockholm från och med måndag. SVT Play bullar samtidigt upp med hbtq-filmer och dokumentärer. Missa inte!

Av: Andreas Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN