Matt Damon: Rolf Lassgård är briljant

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Rolf Lassgård.

NÖJE

VENEDIG. Matt Damon har med sig två filmer till festivalen. ”Suburbicon” av George Clooney och Alexander Paynes ”Downsizing”. Där han krymps med hjälp av en norsk vetenskapsman.
Spelad av en svensk.
– Rolf Lassgård är briljant, säger Matt Damon. Och han är en väldigt trevlig man. Han påminner faktiskt om sin rollfigur.

Rolf Lassgård spelar Jørgen Asbjørnsen, mannen som i inledningen av ”Downsizing” lyckas med att krympa människor från 180 cm till 12 cm. Han dominerar filmens första minuter, och dyker sedan upp när handlingen flyttar från USA tillbaka till Norge.
– Jag älskar talet han håller på båten i den norska fjorden, säger Matt Damon. Han pratar om vilken tålmodig skulptör naturen är. Det är en teatralisk monolog, och med en sämre skådespelare hade det blivit fel. Men Rolf är så skicklig och sätter varenda replik perfekt.
Hur var det att filma där?
– Det var våra sista dagar på inspelningen och helt fantastiskt. Vi kryssade i en båt på en fjord och åt lunch medan Christoph Waltz berättade historier och vi andra skrattade. Det var inte bara den bästa dag någon av oss haft på en inspelning, Det är den bästa sista dag på en film som någon nångonsin kommer att ha, säger Matt Damon.
Filmen är rolig och spännande men tar också upp allvarliga ämnen som klimatförändringen.
– Vi är alla bekymrade, ja alla medvetna människor och 99 procent av vetenskapsmänne är bekymrade. Jag tänker på mina barn och deras barn och vilken värld vi lämnar efter oss.
Du gick från ”Jason Bourne” och flera actionroller till den här. Gick du upp mycket i vikt?
– Det handlar inte så mycket om vikt, det är andelen kroppsfett. En annan sorts vikt. Jag rör mig mellan 81 och 91 kilo, drygt 91 i ”Suburbicon” och ”Downsizing”.
Och hård träning?
– Jag var 45 år när jag gjorde ”Jason Bourne” och killar i min ålder frågade ”Hur gjorde du?” Jag svarar bara: ”Det är inte värt det. Det suger. Det är inte ett sätt för någon att leva.”
Om det inte är ens jobb.
– Varje dag tre timmar i gymmet, eller två timmar och en lång löprunda. Diet där man inte får äta någotning man vill. inte drick ett glas vin på kvällen.
Men du gillar att se dig i spegeln nä du är vältränad?
– Jag är gift. Jag bryr mig inte. Min fru gillar mina rundare roller.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN