Tina Thörner om dödskrascherna

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Berättar i ”Landgång” om när livskamraten kördes ihjäl under rally

1 av 4

Döden gäckar ständigt bakom svenska rallydrottningen Tina Thörner.

I kvällens ”Landgång” berättar hon om olyckan, och när hennes livskamrat kördes ihjäl under ett rally.

– Jag höll på att drunkna, säger hon till Nöjesbladet.

De fick vattenplaning och störtade 50 meter och ner i en sjö, mot sin död.

Men efter en minut under ytan lyckades rallydrottningen Tina Thörner, 50, ta sig loss.

I kvällens ”Landgång” berättar hon om dödspaniken under rallytävlingen i Portugal 1990 som präglade hennes liv.

– Jag hade en enorm rädsla i den situationen. Jag svalde vatten och höll på att drunkna, jag hade panik mot att dricka vatten utan bubblor i år efteråt, jag borstade tänderna i bubbelvatten, säger hon till Nöjesbladet och skrattar.

Den varma rösten finner ett allvar igen.

– Hade jag inte fått mental träning hade skräcken satt sig och blivit en fobi. Vi fick träning, sedan en lastbil med 120 däck och åkte till Korsika och tävlade. Där var stupen inte bara sex meter utan 120, rätt ner i havet. När du ramlat av en häst är det bara att kliva upp igen, annars blir hjärnan rädd att rida vidare.

Hennes livskamrat kördes ihjäl

Året innan hade hon förlorat livskamraten Lars-Erik när en rallyförare förlorade kontrollen och brakade ut i publiken. Lars-Erik och en till person dödades.

– I och med att Lars-Erik dött i olyckan har jag aldrig haft någon rädsla för att dö, eftersom någon jag tycker väldigt mycket om har redan gått den vägen. Det har gett mig ett enormt styrkepaket mot sådana händelser. I en tidig ålder påverkade det mig till att värdesätta varje dag jag lever. Många frågar: hur kan du vara så positiv. Men man får ett annat mindset.

”Många tar alkohol och piller”

Hon har varit med om många allvarliga olyckor senare under sin karriär, och fått sätta sig ner och prata om livets tyngre frågor med sina nära och kära.

– Mamma har väl inte tyckt att det är det roligaste. ”Var ska man skicka kistan”. Det måste man fylla i i Dacar, där blir det tydligare än i andra rallyn: vilken flygplats och vem ska ta emot det. Min familj har tvingats prata om det.

Innan varje rallytävling pratar även teamet om inställningen till skador, som händer titt som tätt.

– Det är en fråga om vilka tankar man låter vara kvar och snurra i skallen, inte förnekelse. Där tror jag att många är oförberedda, i dag tar vi gärna alkohol och piller för att flyga till en annan verklighet, men jobbar du med sport kan du inte göra det. Du måste lära dig att hantera tankar kring döden och att inte komma tillbaka. Sjukdom och ohälsa är en del av våra liv.

Fotnot: ”Landgång” sänds i SVT 1 klockan 20.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN