NRK plockar bort Michael Jackson från spellistorna

Tar beslutet i samband med ”Leaving Neverland”

Av: Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

I samband med sändningen av ”Leaving Neverland” plockar norska radion, NRK, bort Michael Jackson från sina spellistor.

Enligt musikchefen Knut Henrik Ytre-Arne vill man inte väcka negativa känslor hos lyssnarna.

– Vi har kunnat se att det utlöser en hel del känslor hos dem som har sett filmen, säger han till VG.

Den 8 mars plockar NRK, Norges public service-radio, bort poplegenden Michael Jackson från sina spellistor. Det sker i samband med att kanalen väljer att sända den uppmärksammade och kontroversiella HBO-dokumentären ”Leaving Neverland”, där Wade Robson och James Safechuck anklagar artisten för att ha begått sexuella övergrepp mot dem när de var barn.

Första avsnittet av filmen hade premiär i helgen och efteråt var den omtalade filmen omdiskuterad på sociala medier, vilket är anledningen till NRK:s beslut.

– Vi har kunnat se att det utlöser en hel del känslor hos dem som har sett filmen. Vi som spelar musik i massmedia ska vara lyhörda och inte hjälpa till att utlösa negativa känslor genom att spela hans musik, säger Knut Henrik Ytre-Arne, musikchef på NRK, till VG.

Dokumentärfilmens två delar visas i SVT den 12 och 14 mars. Men till skillnad från grannlandet kommer Sveriges Radio inte att ta bort artisten från sina spellistor.

– Vi brukar inte svartlista artister, utan tittar på vad som är relevant att spela eller inte, säger Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4, till Nöjesbladet.

Intervjuats av Oprah

Förra veckan intervjuade Oprah Winfrey både Wade Robson och James Safechuck om dokumentären. Hon frågade bland annat Wade, som vittnade för Michael Jacksons räkning under övergreppsanklagelserna 2005, om varför han fortsatte att vara nära Michael Jackson trots de påstådda övergreppen.

– Jag förstod inte att jag utsattes för övergrepp. Jag älskade Michael. Och under alla de gånger som jag vittnade, och de många gånger jag hyllade honom offentligt i intervjuer, var det äkta, säger Wade och fortsätter:

– Jag glömde aldrig något om de sexuella detaljerna som hände mellan oss, men jag förstod aldrig att det var övergrepp. Det fanns inte i min värld att han skulle göra något dåligt. Under så många år trodde jag att allt som Michael gjorde var rätt.

1 av 2 | Foto: Cliff Schiappa / AP TT NYHETSBYR N
Michael Jackson.

HBO stäms av Jacksons

Att HBO väljer att sända dokumentären har fått Michael Jacksons dödsbo att reagera kraftigt.

De har tidigare stämt kanalen på 100 miljoner dollar, cirka 930 miljoner kronor, och beskriver i stämningsansökan hur artisten friades i domstol i samband med övergreppsanklagelserna 2005.

Michael Jackson dog 25 juni 2009.

Publicerad:

LÄS VIDARE