Vinylbråk på Sveriges Radio: ”Är orolig”

Publicerad 2021-11-17

Sveriges Radios grammofonarkiv är 93 år gammalt.

Sveriges Radios grammofonarkiv är en nationell kulturskatt.

Det anser 65 000 svenskar genom en namninsamling som bara fortsätter att växa.

– Jag är orolig för att någon, precis som på BBC, ska få idén att sälja ut vinylsamlingen, säger före detta programledaren Stefan Wermelin, 75.

Det 93 år gamla grammofonarkivet på Gärdet i Stockholm är ett av världens största musikarkiv och det enda med två exemplar av varje skiva varav ett exemplar är helt intakt.

Redan för flera år sedan varslades arkivets tio anställda i samband med en omorganisation då arkivet skulle överföras från ett dotterbolag tillbaka till SR.

Protestvågen har sedan dess fortsatt att röra på sig i sociala medier.

– Jag såg att det är uppe i omkring 65 000 namn nu, säger Harriet Lundberg, motorn bakom insamlingen.

Hon arbetade i 26 år som ljudtekniker på SR och hade bland annat som arbetsuppgift att föra över musik från vaxrullar till digitalt format.

Även Stefan Wermelin, som började på Sveriges Radio 1968, har stått som en av avsändarna till listan.

Stefan Wermelin, före detta programledare.

– Det är väldigt kul att så många engagerat sig genom åren. Vi ska vara rädda om något så fint som grammofonarkivet, säger den pensionerade programledaren.

– Hela mitt yrkesliv har vilat på arkivet och det har också varit centralt för kulturlivet på Sveriges Radio. Där nere finns musik som inte går att få tag på längre.

SR:s presschef Claes Bertilson uppger i ett mejlsvar att trådarna i sociala medier är kända men att SR sedan förändringarna 2019 tillfört fem personer ”som jobbar med vår musikhantering, inklusive de delar som rör arkivet”.

Han hänvisar också till ett blogginlägg av musikchefen Anna-Karin Larsson, på Sveriges Radio, i vilket hon understryker att SR inte har något arkivuppdrag.

”Vi ser inte att Sveriges Radios uppdrag är att bygga arkiv utan vi ser att Sveriges Radio har ett publikt uppdrag och att vi ska spela musik för publiken i våra olika kanaler.”

Claes Bertilsson, presschef på Sveriges Radio.

Enligt områdeschefen för musik har det inte handlat om att montera ner grammofonarkivet utan om att knyta musikhanteringen närmare de redaktioner som jobbar med musiken samt att ta fram tekniska lösningar som gör att den manuella hanteringen kan minska.

Harriet Lundberg anser att grundproblemet kvarstår.

– Problemet kvarstår eftersom grammofonarkivet inte har status som arkiv.

Stefan Wermelin känner oro över att kulturskatten framöver kan hanteras av oerfaren personal.

– Det handlar inte bara om att spela över en låt. Det är hårt arbete att få det att låta rätt, säger han och påminner om att det finns en anledning till att en vinylskiva som på 1970-talet kostade tre kronor idag kostar 400 kronor.

– Vinyl är fortfarande hett och det beror på att det var bättre ljud på den tiden. Förutom att det var roligare. Idag spelar Sveriges Radio musik som man tror att folk vill höra istället för musik som de kan upptäcka och sedan vilja höra.