Nya livsstilsprogrammet tar reda på vilken diet som är bäst

Publicerad 2018-10-16

Emil Spanos, förskolekock som lagar mat enligt Livsmedelsverkest rekommendationer, var inspiratör och hjälpte Anna och Navid med deras kost under en månad i programmet ”Bästa dieten”.

Fyra par, fyra dieter och en månad på sig att göra en omställning i sin kosthållning.

Nu visas SVT-serien ”Bästa dieten”.

Men vilken kosthållning som gett de bästa resultaten vill dock, Malin Attefall, producent och programansvarig för serien, inte avslöja.

– Men jag kan redan nu säga att två av paren aldrig mer vill hålla en strikt kosthållning på den dieten som de testade nu, säger hon.

Under en månad ska fyra par testa på en ny diet – målet är inte att de ska banta utan att göra en kostomställning.

Dieterna som sätts på prov under månaden är LCHF, 5:2-dieten, vegan och en diet där man följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

– Paren hade ungefär samma förutsättningar vid starten. Men sen är det klart att två av dessa dieter är lite mer utmanande så de paren som testade dem fick lite svårare att hålla en strikt kosthållning, säger Malin Attefall.

Handlar inte om att banta

Programmet skapades inte för att se vem som kunde gå ner mest i vikt på sin nya diet utan vilka förändringar man kunde se i kroppen. Därför var vikten inte det enda som mättes under programmet utan man kollade också på fettmassan och tog blodprov för att bland annat få fram värden som blodsocker, levervärden och kolesterol. Men även om prio ett inte var att tappa flest kilo så gick de flesta av deltagarna ner i vikt under månaden.

– Det handlar inte om att det ska vara en bantningsdiet utan att det ska vara en livsstilsförändring. Av den anledningen valde vi inte heller att ha med personer som lider av en kraftig övervikt. När vi letade efter deltagare så letade vi efter personer med BMI mellan 20–25 men vi hade 29 som övre gräns. Det var också viktigt att alla var friska, säger hon och fortsätter:

– Det hela var ett experiment och vi vill poängtera att det inte handlar om en vetenskaplig undersökning. Men vi fick en hel del intressanta resultat under månaden, säger Malin Attefall.

Fyra par – fyra olika livssituationer

När man skulle para ihop sina deltagare med en diet så utgick man från vilken livssituation paren hade och vad de hade problem med. De fyra paren tilldelades sedan en diet. För att inspirera paren hade man också anlitat fyra olika inspiratör som brann för sin diet och som bidrog med alla recept till paren. Två experter, diabetesprofessorn Kerstin Brismar från Karolinska institutet och kostforskaren Ulf Risérus från Uppsala universitet, fanns också med för att kunna tolka och, överse experimentet.

– Vi valde inspiratörerna som har lång erfarenhet av att äta leva enligt de dieter de företräder. De bidrar med råd, recept och en sprudlande entusiasm och är inriktade på att just deras par ska ta sig igenom dietmånaden på bästa sätt. Det har inte funnits något krav på att de ska vara experter utan våra två experter finns med för att avgöra hur dieten påverkar kroppen och välmåendet, säger Malin Attefall.

Så lyckades paren

Vilket par som lyckades bäst vill inte Malin Attefall avslöja innan serien sänds i oktober.
– Men vi såg tydliga resultat både på vikt och andra värden, säger hon.

Bästa Dieten sänds på SVT1 klockan 21.00–22.00 och på Svtplay. Första avsnittet sänds den 16 oktober.

Här är paren vi får följa i serien

  • Anna och Navid försöker få livspusslet med två barn, heltidsjobb och egen träning att gå ihop. De väljer ofta skräpmat och sötsaker för att hinna, men letar efter ett nyttigare sätt att äta för sig och barnen.
  • Kattis och Daniel är livsnjutarna som insett att livet inte är oändligt. De vill hitta en väg att förena goda middagar med vin och avkoppling med en stramare diet, som kan förbättra hälsan på lång sikt och ge dem fler goda år tillsammans.
  • Rasmus och Margareta är det urbana paret som funderar kring hur man äter bäst för sig själv och för samhället. De funderar kring miljö och hållbarhet, men oroar sig också för de nya förrädiska sambokilona. Så varför inte prova en diet?
  • Pappalediga Max och hans fru Katarina är så trötta efter alla vaknätter att de ofta faller för allehanda frestelser. Pacman kallar Katarina fenomenet när man äter allt som kommer i ens väg: kebab, lakrits eller goda bakelser. Nu vill de bli piggare och lära sig laga god mat.  

Det här är inspiratörerna

  • Lisa Andersson företräder fem två-fasta. Hon är en receptbloggare med specialintresse för grön och kalorisnål mat. Mästare på att skapa rätter där man kan äta så stor mängd mat som möjligt till så få kalorier som möjligt. Tycker att även fastedagar ska vara festliga dagar.
  • Mattias Kristiansson är chefredaktör för en vegetarisk mattidskrift och kokboksförfattare. Matnörd och frälst vegan sedan 2012. Lyfter fram att djurfri mat smakar bra, men också får det att kännas bra inombords. Ungefär som att hjälpa en gammal dam över gatan.
  • Mia Rundlöf tycker att LCHF förändrade hennes liv. Idag är hon ett energiknippe som älskar att inspirera andra med sin livsstil och härliga matbilder. Inga halvfarbikat, bara rena råvaror, rikligt med fett och så få kolhydrater som möjligt.
  • Emil Spanos är en prisbelönt förskolekock som baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer lagar mat till 140 barn varje dag. Prisvärd, miljövänlig och näringsrik mat är hans melodi. Tycker att vardagen i förskoleköket är mycket roligare än hans tidigare liv inom gourmetmatlagning.

Följ ämnen i artikeln