Gör som Beyoncé – skit i andras åsikter

Tara Moshizi.

Varför behaga, när man kan vara till besvär?

Beyoncé bevisar att det ibland kan löna sig att vara en riktig jävla plåga.

”Tidigare var jag rädd att folk skulle tycka att jag var för svår eller för kritisk. Men vet du vad ... Jag bryr mig inte om det där längre.”

Så säger Beyoncé Knowles i ”Life is but a dream”, en ny HBO-dokumentär som handlar om sångerskans liv i, och utanför, rampljuset . Budskapet är tydligt: Skit i andras åsikter. Lyssna bara på din egen röst. Speciellt om du råkar vara tjej.

Förutom att citatet är så klockrent att man genast vill trycka upp det på en t-shirt och sedan aldrig ta av sig den, sätter Beyoncé fingret på ett irriterande fenomen inom musikvärlden. En följd av könsmaktsordningen, som vi köpt rakt av – utan att ifrågasätta. När manliga musiker, i sann rockstjärnestil, är truliga, ovilliga att samarbeta eller bara krävande mot alla i sin omgivning, så heter det att de har STARK PERSONLIGHET. När kvinnor agerar likadant, avfärdas de som divor. Titta bara på den ouppfostrade rockslyngeln Ryan Adams. Det finns inte en enda intervju med honom där han inte snäser av journalisten, oavsett frågornas karaktär. Irritationen lyser igenom i artiklarna, men Adams utspel framställs ändå som en konsekvens av hans osvikliga INTERGRITET. Han ”vårdar sitt privatliv”, som det så vackert heter.

När Lady Gaga, däremot, som synes i ett klipp på You­tube, lackar ur på en (manlig) reporter när han börjar förhöra stjärnan om hennes sexliv, avrundas intervjun genom att han sammanfattar henne som ”en tråkig diva som inte vågar bjuda på sig själv”.

Dessa exempel handlar om intervjusituationer, men enligt Beyoncés resonemang blir de också representativa för hur kvinnliga artister, som ställer krav och vägrar dansa efter andras pipor, uppfattas av omgivningen. En tjejs främsta uppgift är att behaga och vara till lags, och bryter man mot den normen får man vara beredd på att ta skit. Samtidigt är Beyoncé det bästa exemplet på att det är värt fighten. Hon har nämligen bevisat att tesen funkar: Vill man nå toppen, ska man inte rätta sig efter andras villkor. Man ska diktera sina egna.

Följ ämnen i artikeln