Py Bäckmans attack mot Sveriges Radio

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rutinerade artisten: ”Borde finnas respekt för oss äldre”

1 av 3 | Foto: ROBERT GABRIELSSON
Py Bäckman tjänar fortfarande pengar på sina gamla låtar. Sämre går det när hon skriver nya.

Hon lever gott på sina klassiska låtar.

Men Py Bäckman, 67, känner att de nya låtarna ignoreras av kanaler som Sveriges Radios P4.

– Det borde finnas respekt för oss äldre som skriver låtar, säger hon.

När TV4:s ”Lyckliga gatan” kommer tillbaka i TV4 är Py Bäckman först ut. Hon möter rapparen Jaoli ”Finess” Akofely och får höra en ny version av sin ”Stad i ljus” från 1988.

– Det lät som en kul och spännande grej att tolka varandras låtar från så skilda världar som rapp och vanliga låtar som vi äldre skriver.

Hon har en lång karriär bakom sig och har skrivit flera låtar som blivit klassiska och folkkära.

Vilken drar du in mest pengar på?

– Förr var ”Vandraren” som jag skrev åt Nordman i topp och de tre första skivorna de gjorde. Nu tror jag att det är ”Gabriellas sång” och ”Stad i ljus” och en tredje sång som heter ”Koppången” som man kör mycket i kyrkorna kring jul. Den handlar om liv och död och vad kommer sedan.

Kan du leva gott på din musik?

– Ja, det tycker jag. Absolut. Jag har alltid levt på min musik. Men jag måste ju jobba och skriva nytt, det är ett flöde hela tiden.

Spelats in i Afrika

Hennes låtskatt har hittat sina vägar ut i världen.

– ”Gabriellas sång” är världshit som spelats in i Afrika, Japan, Tyskland, Sovjet – överallt. Den drar in mycket pengar. Men man får hoppas att de nya låtarna...

Hon byter spår.

– Det värsta är att i min ålder blir man nästan aldrig addad på radion, man ska tillhöra ett majorbolag, de addar mer unga. Det är inget fel i det, men någonstans borde det finnas en respekt och ett bra forum för oss äldre som skriver låtar.

Fångar inte P4 upp det?

– Nej, senast de fångade upp något var 2006, en låt som heter "Oh mamma", det var tio år sedan. Sen dess har jag gjort tre-fyra plattor men det syns ju inte där.

Radiochef: ”Gör inte bra grejer”

Sveriges Radios musikchef Jonas Westman känner igen kritiken från äldre artister.

– Man kan väl alltid skruva på allting. Jag kan inte uttala mig om just Py Bäckman men det kan ju vara så att redaktörerna inte känt att hennes låtar varit tillräckligt relevanta. Ibland måste man släppa äldre artister om man tycker att de inte gör bra grejer. Hade det känts aktuellt hade hon lagts till.

Han påpekar att P4 spelar 15 000 unika titlar på ett år och att det inte finns plats för allt.

– Hälften av det är äldre musik, en stor del av det andra är svensk musik. Så fort en artist inte spelas blir de såklart besvikna. Det kan jag förstå, men det finns inte plats för all musik. Vi får in massor av musik och gör ett urval.

Måste man tillhöra ett majorbolag för att bli spelad?

– Nej, absolut inte. Vi spelar jättemycket oetablerad musik. Det är en vanlig kommentar men det är helt taget ur luften.

”Lyckliga gatan” sänds i TV4 måndag kl 21.

Py Bäckman i Melodifestivalen 2010 – inte helt olik Ozzy Osbourne.
Py Bäckman i Melodifestivalen 2010 – inte helt olik Ozzy Osbourne.

Py Bäckman om...

Kommande turnén:

– Den kommer vara i princip hela året, mycket i kyrkorna. Men även med Janne Bark, vi släppte en skiva ihop förra våren.

Sin tro:

– Jag tycker att religiositet fått en så dålig smak, faktiskt. Men jag vill gärna tro på något gott och att det goda vi gör är uppbyggligt och hjälper människor, en god kraft som alla kan ha. Och då kan man kalla det för Gud om man vill.

Så då tror du på Gud?

– Ja i sådana fall, absolut. Jag tror absolut inte attd et är en skäggig man som sitter uppe på ett moln. Det är ju patriarkat i kyrkan precis som överallt annars.

Feministiska kampen

– Jag har stridit alldeles för lite men jag är väldigt medveten om hur det är. Men jag borde strida mer. Jag har haft vissa låtar som handlat om det, till exempel i ”Gabriellas sång”.

Låten från ”Så som i himmelen” blev en stor hit med Helen Sjöholm som förtryckta Gabriella.

– Jag har absolut varit med om liknande situationer när jag var ung och inte kunde stå upp för mig själv. När jag blev kontrollerad eller mobbad. Låten är en uppmaning till drabbade: vänd på klacken och gå.

Jämförelserna med Ozzy Osbourne i Melodifestivalen 2010:

– Jag är gärna Ozzy, det är inget fel på honom. Men jag trodde att jag skulle jämföras med John Lennon på Sgt. Pepper-omslaget. Men Ozzy var ju på tv varje vecka då så det var honom folk såg.

Eventuell comeback i Melodifestivalen:

– nej, det är inte så intressant för mig. Eller, om jag skriver en låt som känns intressant, men jag tror inte det. I och för sig, efter finska Lordi kan man tydligen vara med och se hur jävlig ut som helst, skrattar hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE