Keyyo: Jag tröttnar aldrig på potatismos

Nu släpper komikern kokbok: För min allra första lön köpte jag en kebabpizza

Av: Karin Herou

Publicerad:
Uppdaterad:
Kristina ”Keyyo” Petrushina släpper kokbok.
Foto: Robert Eldrim
Kristina ”Keyyo” Petrushina släpper kokbok.

​Komikern Keyyo vill gifta sig bland hamburgare, älskar potatismos och heter – rakt översatt – ”Persiljesson” i efternamn.

Nu släpper hon en kokbok.

1. På vilket sätt är kebabpizzan en milstolpe i ditt liv?

– För min allra första lön i livet köpte jag en kebabpizza. Jag var 15 år och hade fått lite pengar för mina videos på Youtube. Jag kände mig oerhört vuxen när jag bjöd mamma på kebabpizzan.

2. Hur ofta tänker du på mat?

– Oj, alltid. Jag planerar min dag efter mat och tänker alltid på nästa måltid. Äter jag frukost funderar jag samtidigt på vad jag ska äta till lunch. 

3. Livet är för kort för att inte uppleva alla smaker, skriver du. Vad är det konstigaste du ätit? 

– I Tokyo åt jag en glass smaksatt med sperma. Jag och Clara Henry var där och spelade in ett tv-program, men just det avsnittet kom aldrig med. Spermaglass var väl helt enkelt för knäppt, men man gör ju allt för konsten. 

Laddar ...
Keyyos kokbok.

4. Du är född i Omsk, Ryssland och kom till Sverige som åttaåring. Vad är ditt första matminne av Sverige?

– Lösgodis. Jag var övertygad om att jag hamnat i himmelriket. Ärligt, jag glömde typ bort min familj när jag såg allt godis.

5. I boken skriver du att du vill fira din bröllopsmiddag på en snabbmatsrestaurang. Varför?

– När jag var liten kunde man hyra McDonalds för att ha kalas, men jag fick aldrig det. Men drömmen lever kvar. Tänk att få duka upp ett bord av hamburgare,
cheddardippar och pommes. Det är också viktigt att glassmaskinen fungerar på mitt bröllop. Planen är att Ronald McDonald ska viga mig.

6. Du heter ”Persiljesson” i efternamn, rakt översatt från ryska. Men länge
dolde du ditt efternamn och kallade dig i stället Kristina Trohlin. Berätta mer.

– När jag växte upp i Dalarna var det inte lätt att heta Petrushina. Folk tyckte att det var svårt att uttala och gjorde sig ofta lustiga över mitt namn på ett ohärligt sätt. I skolan kallade jag mig därför Kristina Trohlin och det löste tyvärr många problem. När vi flyttade började jag i en ny skola där många kom från andra länder och mitt namn smälte plötsligt in på ett mer avslappnat sätt.

– Rakt översatt betyder det ”Persiljesson” och i Ryssland skojar man om att jag heter som en ört.

7. Du blev utsedd till ”Klassens schnitzel” när du tog studenten. Varför?

– De andra fick ”Klassens snygging” och sånt. Man vill ju bli sedd för den man är. Jag känner bara: Vilket intryck jag måste gjort efter tre år tillsammans! Jag fick faktiskt aldrig en förklaring på det där, men på något sätt känns titeln självklar. 

8. Hur försvarar du utmärkelsen?

– Jag gör helt okej schnitzel. 

Foto: Privat
Keyyo: ”Två av de topp två bästa sakerna jag vet: eftermiddagsvila och min mammas hund Charlie.”

9. En guacamole har däremot fört dig till akuten en gång? 

– Jag tänker på det varje dag när jag ser min avskurna fingertopp. Jag önskar jag fick tips på hur man öppnar en avokado utan blodvite. Jag har inte haft avokado hemma på flera år, det är tragiskt. Allt på grund av en slarvig guacamole. 

10. På Youtube spelar du olika karaktärer, som ryska Natalia, rika Fredrica eller nörden Per-Erik. Om du får leva resten av ditt liv som en av dina karaktärer, vem skulle det vara och varför?

– Fredrica är alldeles för snobbig, jag är coolare än Per-Erik och Natalia är för extrem. Men jag är nog ändå mest Natalia, en person som står för vad hon säger. 

11. I fjol såg vi dig på SVT när du reste till Omsk med skådisen Johan Rheborg. Det blev en oväntad vänskap? 

– Jag har alltid beundrat honom och när jag hörde om hans rysskräck kände jag att jag ville visa honom landet. Vi blev nog vänner trots allt och jag tror att jag botade hans fobi för Ryssland. 

12. I SVT:s ”Bäst i test” var du den streetsmarta problemlösaren. Säg ett problem
i vardagen som du löst på udda sätt?

– Jag är ofta streetsmart i förebyggande syfte. Till exempel har jag satt upp en klacksko som dörrstopp i badrummet för att undvika svartmögel. Tanken är att det ska få luften att cirkulera men jag har ingen aning om det kommer funka. 

13. Vilken är din mest okända talang?

– Jag är väldigt bra på att öppna burklock. 

14. Vad vill du återfödas som i nästa liv? 

– Råttan i Råttatouille. Ett härligt men anonymt liv på en krog i Paris. 

15. Slutligen, du får bara äta en maträtt resten liv. Vad blir det? 

– Potatismos. Det är mättande, passar till allt och jag tröttnar aldrig. Man kan ha det på dop, bröllop och begravning. Om det går att beställa till potatismos på restaurang så gör jag det alltid. 

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE