Plötsligt fick tiden nog av flabbandet

Vecka 47 har varit en om­välvande vecka för den ­svenska humormannen.

Vad var det som hände egentligen?

Plötsligt kom folk och avkrävde ansvar för flabbandet.

Det har givetvis inte varit den fråga som varit hetast i världen under den senaste veckan. Men det som vecka 47 år 2015 har hänt i den svenska humorbranschen har varit omstörtande i den lilla världen.

Låt oss dra bakgrunden jättesnabbt eftersom det redan finns återgivet på så många andra ställen. I den fristående humorpodden ”Alla mina kamrater” häromveckan fick den gästande komikern K Svensson frispel och inledde ett evighetslångt rantande som slutade i bland annat mordhot och hot om sexuellt våld mot Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Det hela tillåts pågå i vad som känns som evigheter medan ”Alla mina kamrater”-medlemmarna – som alla är vuxna – tjoar, flabbar och blir alldeles till sig av K Svenssons frispråkighet. Det hela är så väldigt underligt.

Reaktionerna lät dock inte vänta på sig. Förutom att K Svensson blev av med en rad uppdrag förlorade också ”Alla mina kamrater”-gänget en reklamdeal med Åhléns – deras framträdanden bokades av och den plattform som distribuerat podden sa upp samarbetet med humorgruppen. Allt gick i en rasande fart och i torsdags kom beskedet att Martin Soneby, Fritte Fritzson, David Sundin och Nisse Hallberg upplöser sin konstellation. Enligt ”Alla mina kamraters” Facebooksida kommer dock Soneby att fortsätta med morgonshows­podden på egen hand.

Jag måste erkänna att jag blev lite överraskad över att opinionen nu äntligen tyckte att botten var nådd. Jag som hade gett upp att denna dag skulle komma. För det har ju hittills alltid lyckats bli värre. Varje botten som slagits i har hela tiden avslöjat en ny våning under som är redo för att krascha i. Det hade blivit som att titta på ett skenande tåg där ett gäng svenska humormän stod iförda lokförarmössor och skrek ut i högtalarsystemet att de var komedins Voltaire. De gasade på för kung och fosterland utan tanke på att resan någon gång kunde ta slut.

Så hade vardagen blivit i den samtid som puttat humormannen upp för hierarki­trappan. Som spelat med och bekräftat hans bild av sin egen viktighet. För någon som gör något så viktigt behöver ju givetvis inte ta hänsyn. Genom att sladda över varenda gräns ser han i stället sig själv som någon som för den moderna civilisationen framåt.

Finess blev onödigt så länge någon hade en tuta som var redo att köra.

Men så plötsligt dök det upp som från ingenstans - det efterlängtade slutet på tålamodet. Det som aldrig verkade som om det skulle komma. Plötsligt fick det oansvariga flabbandet stockas i halsen.

Tiden hade fått nog.

På ett sätt är det inte konstigt. Det politiska klimatet i Sverige, och runt om i världen, har mättat frågan. Det finns inget självändamål att vara politiskt inkorrekt för att reta till skratt när hela samtiden redan befinner sig just där. Där alla får säga – och säger – allt hela tiden. Till slut tar det stopp.

Plötsligt blir allting lite ljusare.

Lundell listar

1 Inställt. Efter terrordåden i Paris var flera stora artister snabba med att ställa in sina konserter i Europa. Att Foo Fighters avbröt sin turné är inte konstigt med tanke på bandets relation till Eagles of Death Metal (Foo Fighters Dave Grohl har tidigare spelat i Queens of the Stone Age tillsammans med Josh Homme – medlem av Eagles of Death Metal som dock inte var med på spelningen på Le Bataclan). Annars är ju musik och gemenskap precis det som behövs nu.

2 Utskällt. Recensionerna efter presidentkandidaten Donald Trumps medverkan i humorprogrammet ”Saturday night live” var inte nådiga när avsnittet sändes i USA för några veckor sedan. Lite väl hårda reaktioner. För nog fanns det flera roliga inslag - bland annat när den flitige twittraren Trump tweetkommenterar en sketch eller när han gör Drakes pappa­dans från videon ”Hotline bling”. I kväll kan de svenska tittarna avgöra om de amerikanska sågningarna var rättvisa när avsnittet sänds på Kanal 9.

3 Ångvält. Att titta på veckans avsnitt av ”Jills veranda” var som att få hela känsloregistret överkört av en ångvält. Anledningen var Joel Alme – avsnittets gäst hos Jill Johnson i Nashville - som såg till att programmet fylldes av det hjärta och den värme som det ofta saknar. Det kan vara det bästa avsnittet som sänts av den prisbelönta SVT-serien (avsnittet med Kristian Gidlund är givetvis utanför tävlan). Lite taskigt att sända det som andra avsnitt ut dock. Stackars alla som kommer efter Joel Alme.

Kristin korar

VECKANS 3 humoress

Rachel. Med efternamn Mohlin. Hon har förvisso varit en av Sveriges roligaste länge men lyser nu i nytt sken som ena halvan av ”Rachel och Jossan: utan ­filter” som visas på TV3.

Josephine. Med efternamn Bornebusch. Torsdagskvällens avsnitt av ”Rachel och Jossan: utan filter” var det roligaste som visats på svensk tv under hela veckan. ­Eller vänta, under ­hela november.

Shima. Med efternamn Niavarani. Det är det kollektiva arbetet mellan managern Pippi och de fyra avdankade pojkbandsmedlemmarna i ”Boy Machine” som gör TV4:s senaste komediprodukt så väldigt kul.