Kvinnliga skådespelare gör egen nyårshälsning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Att Mikael Persbrandt läser "Nyårsklockan" på Skansen i år har väckt flera starka reaktioner. I helgen startar två motreaktioner i sociala medier.

Valet av skådespelaren Mikael Persbrandt som årets uppläsare av "Nyårsklockan" i SVT har väckt debatt. Nu väljer omkring hundra kvinnliga skådespelare från sju städer att göra en alternativ tolkning av Lord Tennysons klassiska dikt.

I en video som lagts ut på Youtube av skådespelaren Bahar Pars figurerar bland andra Lo Kauppi, Alexandra Rapaport , Nour El Refai, Eva Röse och Alexandra Dahlström. Videon är en del av #tystnadtagning, det svenska skådespelarupprop som startade under metoo-rörelsen hösten 2017.

Bahar Pars gjorde en liknande video år 2014 då Loa Falkman ringde in året. Till GP säger hon att årets alternativa nyårshälsning inte är en markering mot just Mikael Persbrandt.

– Det handlar inte om dem, jag tycker jättebra om Loa Falkman, utan detta är en markering om att det finns andra kroppar som kan åta sig uppdraget att läsa Nyårsklockan på Skansen. Den där dikten tillhör alla, inte bara den exklusiva kultureliten i Stockholm, säger hon till tidningen.

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT
Bahar Pars. Arkivbild.

Samtidigt pågår ytterligare en motreaktion på SVT:s val. I Instagraminitiativet "Ring samtid ring" ska en rad kända röster läsa upp "Nyårsklockan" i en film som ska publiceras på Instagram fem minuter före tolvslaget på nyårsafton. I den medverkar bland andra politikern Gudrun Schyman, medieprofilen Cissi Wallin, retorikexperten Elaine Eksvärd och kriminologen Nina Rung.

Mikael Persbrandt har tidigare kritiserats för en nu struken passage i sin självbiografi, som benämns som "något som hade hänt eller kanske inte hänt många år tidigare", där en känd regissör utövar påtryckningar för att Persbrandt ska ha sex med en person. Kapitlet ströks före bokens publicering och Persbrandt har efteråt beskrivit händelsen som en dröm.

Publicerad:

LÄS VIDARE