Veteranernas kritik mot SVT – efter att Ingalill Mosander tvingas gå

Marianne Rundström: ”Väldigt korkat”

Uppdaterad 2023-02-15 | Publicerad 2019-09-11

Ingalill Mosander tvingas lämna SVT.

Nu riktar flera av hennes branschkollegor stark kritik mot kanalens agerande.

– De verkar inte veta riktigt vad det är för program de gör där uppe och vilka tittare de har. Annars skulle man inte ta och fatta sådana här beslut, säger den gamle ”Go’ kväll”-kollegan Ragnar Dahlberg.

På onsdagen möttes vi av beskedet att tittarfavoriten Ingalill Mosander, 76, får sparken från SVT:s ”Go' kväll”.

I 20 års tid har den folkkära tv-profilen gett boktips i programmet och beskedet har väckt starka reaktioner hos bok-Sverige.

Nu väljer även flera av hennes branschkollegor att höja sina röster.

– Det är alltid en förlust när duktiga, intelligenta, bra kvinnor försvinner ur rutan, säger ”Fråga doktorn”-programledaren Suzanne Axell, 63.

Suzanne Axell: ”Man får gilla läget, tyvärr”

Samtidigt hör det inte till ovanligheterna att man plötsligt får gå i den bransch de båda är verksamma inom, menar hon.

– Vi går ju på kontrakt många av oss och det är som det är. Många får gilla läget, tyvärr.

Ingalill själv kallar det hela för ”åldersdiskriminering”, men huruvida det är orsaken till beslutet vill Suzanne inte spekulera i.

Däremot anser hon att man borde värna mer om de äldre tv-tittarna överlag.

– Det gäller både radio och tv. Det finns en jättestor tittargrupp och lyssnargrupp därute som känner sig rejält svikna, tror jag, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker nog rent allmänt att alla kanaler missar att Sverige har en så pass gammal befolkning och de ska inte skyfflas undan tycker jag, utan de ska få höra sin musik och se sina program.

Backas av gamle ”Go’ kväll”-kollegan

Den gamle ”Go’ kväll”-kollegan Ragnar Dahlberg, 76, är även han bedrövad över beskedet att Ingalill nu tvingas lämna SVT.

– Då tar de tar bort en viktig beståndsdel i programmet. Ingalill har betytt väldigt mycket för det här programmet, så är det, säger han.

Ragnar jobbade med ”Go’ kväll” de första elva åren och enligt honom har SVT länge haft som ambition att nå en yngre målgrupp med programmet.

– Under hela tiden så handlade det ju om att vi skulle få yngre tittare, alltså de unga vuxna. Problemet var ju bara att de inte var hemma och tittade.

Enligt honom gör SVT ett stort misstag som nu tvingar Ingalill att gå.

– Människor som är kompetenta och har någonting att komma med och som dessutom går igenom rutan – de är få och de ska man värna om, tycker jag, säger han och fortsätter:

– De verkar inte veta riktigt vad det är för program de gör där uppe och vilka tittare de har. Annars skulle man inte ta och fatta sådana här beslut.

Marianne Rundström: ”Korkat”

En som tvingades gå igenom ett liknande scenario är Marianne Rundström, 68.

I maj 2017 sa hon upp sig från SVT då hon kände att det inte fanns några dörrar öppna för henne på arbetsplatsen längre.

Beskedet om att även Ingalill nu tvingas lämna kanalen kom dock inte som någon överraskning – hon visste om det redan i våras.

– Jag kommer att sakna henne otroligt mycket, säger hon.

SVT:s förklaring om att deras program behöver förnyas köper hon till viss del – men inte till vilket pris som helst.

– Man behöver inte ta bort profilerna för det. Sedan tror jag att om man ska förnya så är det dumt att ta bort det som har varit mest uppskattat, och det vet de ju. Ingalill är ju otroligt uppskattad. Jag vet inte om det finns någon motsvarighet. Så det tycker jag var väldigt korkat.

Enligt henne kan beslutet absolut grunda sig i åldersdiskriminering.

Samtidigt menar hon att det inte är något unikt för just SVT.

– Det är någonting som genomsyrar hela svenska samhället. SVT sticker inte ut på något speciellt sätt, men de har kanske ett lite speciellt ansvar som public service och med licenspengar.