Mästarnas mästare

Fick vattenpanik under SVT:s inspelning

Livräddare tvingades rycka ut tre gånger: ”Största skräcken jag varit med om”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

PORTO HELI. Josefine Öqvist drabbades av panik när hon först skulle hoppa från åtta meters höjd ut i havet och sen dyka tre meter ner under ytan.

Totalt tvingades SVT:s livräddare rycka ut tre gånger under ”Mästarnas mästares” inspelning på fredagen.

– Det var den största skräcken jag varit med om, säger det förra fotbollsproffset efteråt.

Idrottsprofilerna skulle hoppa från ett fartyg rakt ner i havet från åtta meters höjd, därefter simma och dyka närmare tre meter under vattenytan för att hitta ledtrådar och klara tävlingen i den kommande säsongen av ”Mästarnas mästare”.

SVT hade höjt säkerheten, med livräddare i vattnet och på land och en säkerhetsdykare under ytan, förutom den ambulanssjuksköterska som alltid är på plats.

Vattenpanik

Och under den långa inspelningsdagen, som kraftigt försenades och pågick i över 12 timmar, tvingades en av livräddarna rycka ut tre gånger.

– Jag är rädd för höjder och har skräck för det, jag tycker inte om vatten mer än nöjesbadar i pool och sen har jag problem med att dyka under vatten, jag får panik, säger det förra fotbollsproffset Josefine Öqvist, 36, efter att inspelningen avslutats.

SVT:s produktion tvingades gripa in när hon befann sig i vågorna.

– Det är viktigt att de känner sig trygga i vattnet, vi märkte det där och då och tävlingsdomaren fattade beslutet att skicka i livräddaren, säger SVT:s exekutiva producent Anders Wistbacka.

Föll i tårar

Josefine Öqvist beskriver hur hon var så rädd så att benen skakade redan innan hon hoppade i havet. Men värst var det när hon tvingades dyka ner under ytan.

– Det var den största skräcken jag varit med om, säger hon.

– Jag har överträffat många rädslor idag. Jag grät när jag var klar för det var så mycket adrenalin i kroppen.

Efteråt är Josefine Öqvist tacksam över att SVT skickade in en livräddare som stöd.

– Han var så snäll och han bara frågade om det var okej och jag sa att det var okej, men tack för att du simmar med mig och hjälper mig, det hjälpte liksom.

Får inte hjälp med tävlingen

SVT:s exekutiva producent Anders Wistbacka betonar att livräddarna inte hjälper deltagarna i själva tävlingsmomenten.

– Hon behövde känna trygghet när hon var i vattnet och då klev han in och hjälpte henne. Men hon fick inte hjälp att simma eller med tävlingsuppgifterna, säger han.

Inspelningarna av ”Mästarnas mästare” pågår just nu i Porto Heli, tre timmars bilfärd från den grekiska huvudstaden Aten. Den kommande säsongen av SVT:s populära tävlingsprogram väntas sändas vintern 2020.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa solglasögon och badkläder hos Åhléns - här är årets trender.

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

”Grekisk blottare stoppar inspelningen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mästarnas mästare

Josefine Öqvist

SVT, Sveriges Television