Kate Winslet: ”Mina förfäder var jordbruksslavar i Sverige”

Publicerad:

NÖJE

I en amerikansk dokumentärserie berättade skådespelerskan Kate Winslet att hennes förfäder var jordbruksslavar i Sverige och att hon blir äcklad av tanken att komma från pengar.

I avsnittet reste hon till Sverige för att lära sig mer om förfäderna.

– Mina föräldrar hade inte pengar, de fick kämpa för allt vi hade. Så jag är definitivt inte en snobb, säger Kate Winslet i programmet.

Den brittiska 45-åriga skådespelaren Kate Winslet har många gånger berättat om sina rötters historia i Sverige. Med flera skådespelare i familjträdet var det kanske inte konstigt att den oscarsbelönade Winslet tog en liknande väg.

I den amerikanska dokumentärserien ”Vem tror du att du är” berättade hon på nytt om sin familjs historia och deklarerade att hon är långt från en snobb. I avsnittet ses hon resa till Sverige för att med egna ögonen se hur hennes förfäder levde i landet.

– Hade jag fått veta att jag kom från pengar hade jag blivit upprörd och äcklad, säger hon i programmet.

1 av 2 | Foto: Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN
Kate Winslet.

Tragiska öden

Hennes gammelmorfar, Alfred Lidman, var en svensk immigrant, hans syster Annie Lidman var skådespelare och det var även Kate Winslets pappa, Roger Winslet.

– Han var ju också skådespelare och tog alla jobb han kom över, mina föräldrar kämpade för allt vi hade. Så jag är definitivt inte en snobb, säger hon.

I dokumentärserien ”vem tror du att du är” följde hon ett brev från hennes morbror som där berättade om sin träff med svensk släkt. Hon fick veta om tragiska öden som många gånger ledde till död och lidande.

– Det är en historia om överlevnad, om människor som kämpade och fortsatte leva trots otroligt tragiska öden, säger hon i programmet.

Piskade tjuvar

Utöver resan i Sverige där hon även besökte hus, lika de hennes förfäder levde i, djupdök hon även i hennes pappas släkthistoria. Hennes gammelfarfar William Colquhoun till exempel klättrade upp i militären där han slutligen blev trummajor i den brittiska armén.

Men den titeln innebar även att han piskade tjuvar och fyllon, den nyheten chockade Kate Winslet. Men hon lugnade sig sedan när hon fick veta att släktingen senare blev en av de första fängelsevakterna i Dartmoor, Devon, där han kämpade för fångarnas rätt till utbildning.

– William gjorde något av sig själv och för det är jag stolt, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE