Ola Magnell är död: ”Kom som en chock”

”Han var en fantastisk människa”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Artisten och låtskrivaren Ola Magnell är död.

Han blev 74 år.

– Jag känner mig väldigt ledsen. Vi var mycket goda vänner, säger musikern Mats Ronander.

Ola Magnell började sin musikkarriär som textförfattare åt Siw Malmkvist och Lill Lindfors. 1974 skivdebuterade han med LP:n ”Påtalåtar”.

– Han var en fantastisk människa, låtskrivare och poet. En av de få som vi hade kvar här i landet i den genren, kan jag känna, säger Ulrika W Martinez, som jobbat med Ola Magnell sedan 2007.

Musikern dog i sitt hem på torsdagsmorgonen efter att hjärtat slutat slå, uppger agenten.

– Det kom väl inte väntat, men det gick snabbt i alla fall. Det är sorgligt som sjutton, säger Ulrika W Martinez.

Berättade om hälsan

Magnell föddes 1946, växte upp på Skälby gård i Kalmar och ligger bakom populära låtar som ”Påtalåtar”, ”Tomma tunnor” och ”Kliff”. 2010 släppte han sitt senaste album, ”Rolös”. Han tilldelades Fred Åkerström-stipendiet 1994, Cornelis Vreeswijk-stipendiet 1999 och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2017.

Musikern pratade om sin hälsa 2016, efter dubbla hjärtinfarkter några år tidigare, i en stor intervju med Aftonbladet.

– Åldern börjar ta ut sin rätt, utan tvivel. Jag har haft lite otur, dels de två hjärtinfarkterna, dels det här senaste, sa han då.

Skulle spelat i sommar

Hur påverkar det dig?

– Jag vill gärna fortsätta med musik i någon form. Men att som nu åka från sydöstra Skåne till Timrå för ett gig blir slitsamt i längden. Jag har ändå hållit på i... vad blir det? 43 år? Men jag skulle inte hålla på om det inte vore kul att spela.

2018 gav Magnell ut boken ”Ord och inga visor: låtlyrik 1973–2013”. Han turnerade senast i höstas och uppges ha varit aktuell för Stallarholmens visdagar i augusti.

Han bodde på senare år på Österlen och i Stockholm.

Nära vännen Mats Ronander: Väldigt ledsen

Musikern Mats Ronander, 65, beskriver Ola Magnell som en av sina närmsta vänner och är ledsen när Aftonbladet når honom över telefon.

– Det kom som en chock. Jag var i kontakt med honom bara för några dagar sedan och då mådde han alldeles utmärkt. Jag vet att att han har haft lite problem med sitt hjärta men det här kom onekligen som en chock, säger han.

Ronander saknar sin kompis och säger att det känns sjukt att han är borta.

– Vi var nästan grannar. Vi har ju hus nere på Österlen. Vi sågs väldigt ofta. Det är mycket tråkigt. Vi saknar honom ofantligt redan nu, det är hemskt. Vi var väldigt nära vänner, en av mina bästa vänner faktiskt. Men vi ska minnas honom. Det är bara att lyssna på hans fina, underbara texter och melodier, säger han.

Tomas Andersson Wij om sin inspirationskälla

För Tomas Andersson Wij, 48, var han en musikalisk förebild och en stor inspirationskälla till sitt eget musikskrivande. Han minns Ola Magnell klart och tydligt då de träffades förra sommaren.

– Han var ett oroshjärta, tunnhudad, varm, lite nervös. Han var lite för känslig för den här världen, och den här branschen kanske. Känsligheten var det som gjorde honom till en sådan stor låtskrivare.

– För mig är han en av de stora ordkonstnärerna i Sverige.

”Vila nu i frid”

Lisa Nilsson, 49, skriver på sin Instagram om sista spelningen.

”Sista giget med Ola Magnell blev verkligen sista. Nu är han borta. Så nyss vi stod där och knöt ihop säcken.” Sorgligt är det. Tack Ola för allt. Så glad över att vi fick ihop det innan det var försent. Vila nu i frid. Kommer att sakna dina formuleringar. Stringens, hjärta, humor och skärpa hade din vassa poetiska penna.

Aftonbladet har varit i kontakt med sambon Vera Lindh som inte vill uttala sig i nuläget.

Ola Magnell 2001
Foto: KRISTER HANSSON
Ola Magnell 2001
Foto: Urban Andersson
Ola Magnell fotograferad för Aftonbladet i februari 2016.
Foto: PER BJÖRN
Ola Magnell i det lummiga radhusområdet hos sambon Vera.
Foto: Metronome
Ola Magnell (i mitten längst bak) tillsammans med Pugh Rogefeldt och bandet Rainrock har sålt 60 000 ex av plattan ”Ett steg till”.
Foto: BOSSE JOHANSSON
Ola Magnell
Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE