SVT sparkar tittarfavoriten

Ingalill Mosander tvingas sluta på ”Go’kväll”

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Folkkära tittarfavoriten Ingalill Mosander försvinner från SVT:s ”Go' kväll”.

SVT motiverar det med att de vill förnya formen i höst.

– Efter 20 år fick jag ett telefonsamtal. Pang och så var det slut med det, säger Ingalill Mosander.

SVT:s ”Go' kväll” når 800 000 tittare varje vecka. I 20 års tid har Ingalill Mosanders, 76, boktips varit en uppskattad del av programmet. Hon har prisats av bokbranschen och tilldelats priser som Axel Liffner-stipendiet med motiveringen att ”Ingalill Mosander tillhör folkbildarna. Varje vecka ger hon en stor läsekrets en förstklassig bevakning av såväl svensk som utländsk litteratur.”

Därför kom beskedet från SVT att inte låta henne fortsätta i programmet som en total överraskning för bok-Sverige.

Daniel Sjölin, författare och före detta programledare för SVT:s bokprogram ”Babel”, skriver i Expressen att ”SVT dumpar sin mest inarbetade och brett nående litteraturbevakning”.

”Man skulle föryngra”

– Jag blev överraskad. Jag hade ingen aning om att de skulle lägga ner det här. Det bara ringde en projektledare som jag faktiskt aldrig har träffat. Hon säger att nu ska vi lägga ner det här. Det handlade inte om att jag gjort något dåligt jobb eller så utan grejen var att man skulle föryngra, säger Ingalill Mosander.

1 av 2 | Foto: AMANDA LINDGREN
Ingalill Mosander sparkas från SVT:s ”Go’ Kväll”.

Hon drar sig inte för att kalla det hela för åldersdiskriminering.

– Tyvärr så tycker jag att Sveriges Television gör fel. ”Go'kväll” har en stor kvinnlig publik som är över 55. Det är de människorna i Sverige som läser och köper böcker. Att då säga att man ska föryngra programmet och plocka bort den del som de här kvinnorna tycker är viktig för dem, det är ju fullkomligt befängt, säger Ingalill Mosander.

SVT: Vi har pausat

Bengt Strömbro är ansvarig utgivare för "Go'kväll". Han uppger att SVT inte fattat något beslut om att Ingalill Mosander inte ska vara kvar.

– Vi har pausat den formen av bokrecensioner som vi har haft sedan tidigare med en ambition att vi under hösten ska utveckla formen. En konsekvens av det nu i höst är att Ingalill Mosander inte recenserar böcker i samma form som tidigare.

Omgörningen handlar inte om att SVT vill nå yngre tittare, som många hävdat – det är en varsam förnyelse för att vitalisera programmet, menar han.

– Jag håller det inte alls för uteslutet att vi kan komma att jobba med Ingalill Mosander fortsättningsvis. Hon är en djupt älskad profil. Jag kan bara beklaga om hon är upprörd, säger Bengt Strömbro.

Bokbranschen hyllar Mosander

Även inom bokbranschen tycker man beslutet att lyfta bort Ingalill Mosander är märkligt.

– Jättemånga människor har genom henne fått utomordentliga boktips, säger Ann-Marie Skarp, förlagschef och vd på Piratförlaget.

Att ha någon som kan väcka läslust och inspirera människor till att läsa är viktigt för alla – även för bokbranschen, menar Dorotea Bromberg, förlagschef och vd på Brombergs förlag, som tycker beslutet är mycket tråkigt.

– Hon är otroligt viktig och sprider en sådan läslust. Hon är helt unik helt enkelt, säger hon.

Vad gör henne så speciell?

– Hon har allt som krävs för att kunna tala om litteratur på ett lättillgängligt sätt.

Har ni kunnat märka en "Mosander-effekt" när hon pratat om era författare i tv?

– Ja, det har märkts, helt klart. Jag tror det är det program som haft mest effekt på bokförsäljningen, säger Dorotea Bromberg.

Ann-Marie Skarp menar att Mosander spelar en viktig roll för läsarna genom att gallra i den enorma bokutgivningen:

– Hon har varit en otroligt bra vägledare. När hon sagt någonting har man märkt att det betytt mycket för intresset för böcker.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE