I dag avgörs ASAP Rockys framtid

Stjärnan sitter häktad misstänkt för misshandel

Av: Adam Westin, Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagare Daniel Suneson har fram till klockan 11 på sig att väcka åtal mot ASAP Rocky och två män i hans följe.

Han kan också begära mer tid – eller lägga ner fallet.

Men advokaterna väntar sig åtal.

– Vi har goda förhoppningar om att det här kommer landa i en frikännande dom, säger advokat Ersin Aziman.

Laddar Live Upplevelse

Leif GW Persson om ASAP Rocky:
”En jävla massa overkill”| PODD

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

 Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Den amerikanska hiphopstjärnan ASAP Rocky möttes av polis när han gick av scenen på Stockholm stadion den 2 juli.

Polisen väntade medan 30-årige Rakim Mayers, som han egentligen heter, genomförde den bejublade och senare kritikerrosade festivalspelningen. ”Det här var lite speciellt – killen skulle spela på Stadion inför en jäkla massa människor”, har chefsåklagaren tidigare sagt.

”Inte ute efter att hamna i fängelse”

Två dagar tidigare hade ASAP Rocky med följe gått på stan i centrala Stockholm och hamnat i bråk med två killar vid hamburgerrestaurangen Max på Hötorget.

Stjärnan ASAP Rocky sitter häktad på Kronobergshäktet i Stockholm misstänkt för misshandel.
Foto: PONTUS ORRE
Stjärnan ASAP Rocky sitter häktad på Kronobergshäktet i Stockholm misstänkt för misshandel.

Filmklipp spreds där ASAP Rocky slungar en man i 20-årsåldern ner i Apelbergsgatan, varpå rapparen och två personer fortsätter med slag och sparkar. ASAP Rocky släppte sedan egna klipp som föregick denna händelse, där killarna följer efter världsstjärnan trots upprepade uppmaningar att lämna dem i fred. ”Vi vill inte slåss med er. Vi är inte ute efter att hamna i fängelse”, säger ASAP Rocky i sitt klipp. Mannen i 20-årsåldern slår ett par hörlurar mot en livvakt . Klippet tar slut när någon kommer fram och säger att de förföljande killarna tafsat på dem.

ASAP Rocky och två män i 25-årsåldern häktades den 5 juli misstänkta för misshandel. Flyktfaran var det som avgjorde saken för tingsrätten. Två veckor senare begärde åklagaren sex dagar ytterligare för att utreda fallet, vilket tingsrätten beviljade. Senast i dag, torsdag klockan 11, ska kammaråklagare Daniel Suneson lämna besked om han väcker åtal.

– Den huvudsakliga frågan är om åklagaren under den här tiden kunnat hitta bevis som gör att han tror på en fällande dom. Om ja – då har han en skyldighet att väcka åtal. Om nej – då läggs förundersökningen ner, ASAP Rocky med flera är inte längre misstänkta och de kommer släppas direkt, säger advokaten Viktor Banke som följt fallet.

”Inte i närheten av nödvärn”

Men att åklagaren skulle lägga ner ser Viktor Banke som osannolikt. Han tror snarare på åtal och fällande dom.

– Utifrån de filmer man har sett framstår det som sannolikt att ASAP Rocky kommer fällas för antingen misshandel av normalgraden, eller möjligtvis grov misshandel. Vi vet dock inte om det finns omständigheter i förundersökningen som ändrar utgångsläget. I debatten har allt kommit att handla om våra hårda häktningar, självförsvar och så vidare, vilket förstås är försvarets linje. Jag är glad att man pratar om häktningar, men utifrån vad som syns på filmerna är det osannolikt att det skulle bedömas vara nödvärn. Däremot kan det som sagt finnas ytterligare omständigheter som påverkar det. Att han skulle häktas var på förhand mycket väntat, säger advokat Viktor Banke.

Enligt initiala uppgifter till Aftonbladet ska målsägaren ha skurits med en trasig glasflaska. Om åklagaren skulle bevisa att så skett kan det innebära att ASAP Rocky eller någon av de andra åtalas för grov misshandel, istället för misshandel av normalgraden.

Straffvärdet för grov misshandel är minst ett år och sex månader.

Aftonbladet har kontaktat advokaterna till ASAP Rocky och de två andra män i 25-årsåldern som sitter häktade. Advokaterna till de sistnämnda uppger på onsdagen att de fått ta del av åklagarens utredning, på det som kallas slutdelgivning.

Advokat Elin Ternert, som företräder en av de misstänkta, säger att de inte kommer begära någon komplettering.

– Från min sida kommer vi inte begära mer tid. Men jag vet inte hur de andra advokaterna resonerar.

Advokat: ”Är vid gott mod”

Ersin Aziman, som företräder den andra misstänkte som inte är ASAP Rocky, hade ännu inte bestämt sig.

– Min klient tycker likt de flesta att det är påfrestande att sitta frihetsberövad, men han är vid gott mod. Han ser fram emot en rättegång så att han kan få klarhet i det här, och visa att han är oskyldig, säger Ersin Aziman.

Mannen förnekar brott, och menar att han agerat i självförsvar.

– Vår ståndpunkt är att de har blivit provocerade och attackerade, och att de försvarade sig helt enkelt. Vi har har goda förhoppningar om att det här kommer landa i en frikännande dom, säger Ersin Aziman.

Slobodan Jovicic som företräder ASAP Rocky har inte återkommit med någon kommentar. Vid häktningsförhandlingen förnekade ASAP Rocky brott.


PODD: Turerna kring ASAP Rocky
– med GW och Sven-Erik Alhem

I nyhetspodden Aftonbladet Daily går vi igenom alla turerna i fallet om rapstjärnan ASAP Rocky och funderar lite över vad den här historien säger om det svenska häktningssystemet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

FAKTA: Turerna i ASAP Rocky-fallet


 Söndag 30 juni: ASAP Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Där hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män. Bråket fångas på film.
 
 Måndag 1 juli: Den amerikanska nöjessajten TMZ publicerar en film som visar delar av bråket.
 
 Tisdag 2 juli: På ASAP Rockys instagramkonto publiceras andra filmer av bråket som sägs visa upprinnelsen. Där syns hur både rapparen själv och hans livvakt ber de två männen att sluta följa efter dem.

På kvällen framträder ASAP Rocky på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer.
 
 Fredag 5 juli: ASAP Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män häktas med samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.
 
 Söndag 7 juli: Sajten TMZ publicerar en artikel om hur ASAP Rocky påstås ha det i svenskt häkte. Det påstås att artisten lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet. Uppgifterna dementeras av Kriminalvården. Även ASAP Rocky dementerar uppgifterna genom sin advokat.
 
 Tisdag 9 juli: Ett upprop på sajten change.org kräver att ASAP Rocky släpps fri. Inom loppet av ett dygn har 330 000 personer skrivit under. Två veckor senare har över 600 000 personer skrivit under.
 
 Torsdag 11 juli: ASAP Rocky ställer in samtliga planerade framträdanden under juli för sin Europaturné.
 
 Onsdag 17 juli: Flera kongressledamöter i USA kräver gemensamt att ASAP Rocky släpps från häktet.
 
 Torsdag 18 juli: En av målsägarna delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.
 
 Fredag 19 juli: ASAP Rocky omhäktas. Åklagaren får fram till 25 juli på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Donald Trump meddelar att han känner till fallet. Han skriver på Twitter att han ska ringa statsminister Stefan Löfven för att se vad som kan göras för att hjälpa ASAP Rocky.
 
 Lördag 20 juli: Stefan Löfven och Donald Trump samtalar över telefon.
 
 Måndag 22 juli: Förundersökningen mot den man som misstänks ha blivit misshandlad av ASAP Rocky läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.
 
 Onsdag 24 juli: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter avbryter sin semester för att hantera trycket mot ambassaden på grund av ASAP Rockys häktning. Hon träffar flera kongressledamöter för att svara på frågor.
 
 Torsdag 25 juli: Åklagarens beslut om att åtala ASAP Rocky offentliggörs. I förhören beskriver artisten att hans agerande kom som svar på ”en attack”.


Publicerad:

LÄS VIDARE