SVT:s korrespondent: ”Jag kan ha blivit smittad av viruset”

Christoffer Wendick har besökt ”slagfältet” – epicentret för coronasmittan i Europa

Uppdaterad 2020-03-27 | Publicerad 2020-03-26

Han bevakar coronavirusets utbredning från dess epicentrum i Europa.

Christoffer Wendick är SVT:s korrespondent på plats i Italien – och nyligen besökte han Lombardiet.

– Jag är medveten om risken själv, att jag kan ha blivit smittad av viruset, säger han.

I ett skakande reportage från en intensivvårdsavdelning i Monza i norra Italien rapporterar SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick, 44, om coronavirusets utbredning.

För honom har det varit viktigt att ta sig till pandemins epicentrum i Europa för att inifrån kunna förklara för Sveriges Televisions tittare hur viruset påverkar ett helt samhälle. Trots att det också innebär att han utsätter sig själv för fara.

– Jag är medveten om risken själv, att jag kan ha blivit smittad av viruset, säger han till Aftonbladet TV.

– Vi har verkligen varit på det här som beskrivs som slagfältet och varit där smittan är väldigt stark, men det här är en historisk händelse, en hel värld håller på att stängas ned, vi har inte sett något sånt här liknande tidigare.

SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

På plats för att förklara

Han befinner sig nu i Italiens huvudstad Rom, längre söderut i landet. För Aftonbladet TV förklarar Wendick varför han och SVT valde att resa till den svårt utsatta regionen Lombardiet.

– För oss var önskan om att få komma hit till själva epicentret i den här epidemin i Europa just nu, Italien, att få komma så nära som möjligt och beskriva för människor, våra tittare där hemma, någonting som för många fortfarande är väldigt diffust. Vad är coronaviruset och vilka effekter och verkningar har det här viruset på människor, säger han.

”Italien är kusligt”

Över 30 läkare i Italien har hittills dött på grund av sjukdomen Covid-19 som orsakas av coronaviruset. Christoffer Wendick som mött italiensk sjukvårdspersonal berättar om oron bland dem över att själva bli smittade.

– Det finns också bland medicinsk personal en växande panik över att det här är någonting som också kan döda vårdpersonal som inte tillhör riskgrupperna. Men också en oro över vad som händer om man får smittan och inte får gå till jobbet, eller om man bär på smittan och har råkat smitta andra.

Efter att ha rest runt i norra Italien och nu i Rom beskriver han tillståndet i landet som ”kusligt”.

– Det är nästan inga privatbilar ute och kör över huvud taget. Människor rör sig inte ute om man inte har särskilda skäl, om man ska gå och köpa mat eller behöver mediciner, det är kusligt, säger han.

– Hur mår Italien? Nej , Italien mår inte alls bra. Italien är ju lamslaget under den här smittan och det frustrerande för många italienare är att man inte vet hur länge detta kommer vara, säger han.