Luuk och Wikingsson har mycket att lära av Richard Osman

”Richard Osman’s house of games.”

Starten för ”På spåret” och finalen i ”Alla mot alla” går mig givetvis inte förbi. Men mitt intresse är svalare än tidigare. För jag har fått smak på frågesporternas verkliga delikatess.

Egentligen är jag inte kräsen när det kommer till frågesport-tv. Jag är uppvuxen på en diet av ”Supersvararna”, ”Kryzz” och Magnus Härenstams ”Jeopardy” och vare sig det gäller ”Muren” eller en repris av ”Vem vet mest” så bänkar jag mig vetgirigt framför tv:n.

Länge var ”På spåret” juvelen i frågesportskronan, men de senaste åren har lekfulla ”Filip och Fredriks alla mot alla” mer och mer förtjänat det epitetet.

Dock bleknar båda två i jämförelse med brittiska ”Pointless” och – framförallt – ”Richard Osman’s house of games”.

Osman är en brittisk frågesportsgigant (2.01 mäter han i strumplästen) som var med och skapade ”Pointless” som rullat i BBC sedan 2009 och exporterats till 12 andra länder, bland andra Danmark och Kroatien. Programmet är brett men premierar ändå obskyr kunskap, då det gäller att få så få poäng som möjligt, baserat på hur många av 100 tillfrågade som uppgivit ett svar. Under coronakarantän har jag slukat hundratals ”Pointless”, och när de började sina i Youtubes djupa källa gick jag vidare till ”Richard Osman’s house of games”.

Och det programmet är den nyblivne 50-åringens, tillika lillebrodern till Mat Osman i Suede, verkliga höjdare.

Fyra hel- eller halvkända gäster tävlar under en vecka i taget i små miniquiz som utmanar vanligtvis slumrande delar av hjärnan. Frågorna kan vara skrivna i kod, ställda baklänges, formulerade som -limerickar eller anagram, och ibland skrivna på främmande språk. Men omöjliga att svara på utan en bred allmänbildning i botten.

Det är som att lösa både korsord och sudoku samt lägga ett pussel på en och samma gång. Och det är fantastiskt rappt och underhållande.

Men bäst av allt: medan Kristian Luuks och Fredrik Wikingssons gälla skrikighet ärrar öronen har Richard Osman en behärskad och mjuk stämma.

Så se – och lyssna – och lär, Kristian och Fredrik.