San Marino rasar mot nya Eurovisionregler

Av: Julija Sidner

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: THINKSTOCK
Pytteriket San Marino, nära Rimini på Italiens ostkust, har bara drygt 30 000 invånare.

Det nya systemet för att räkna röster i Eurovision Song Contest kan slå hårt mot de mindre deltagande länderna.

San Marino är ett av dem.

– Det är som om vi får en halv röst i Eurovision,  säger Olivier Vanhoutte, presschef på San Marino RTV.

Nöjesbladet har tidigare skrivit att ett nytt röstningssystem kommer att införas i Eurovision Song Contest. De nya reglerna innebär att juryns röster från respektive länder presenteras först, för att sedan separat lägga fram de poäng som kommit in från telefonrösterna. Sedan läggs dessa ihop till en klumpsumma.

Om ett land har för få teleröster kommer dessa dock inte att tas med i beräkningen alls. I stället kommer de att ersättas med ett genomsnitt av andra länders poäng. Detta kan då drabbade små länder som San Marino med bara drygt 30000 invåndare totalt.

”Knappt tolerabel diskriminering”

I ett pressmeddelande skriver Carlo Romeo, generaldirektör för San Marino RTV:

– Nu är diskrimineringen formaliserad. Det är knappt tolerabelt och San Marinos nationella radio och television är osäkra på om de kan tolerera detta framöver. Det är ohållbart att vissa beslut inte kommuniceras med de involverade kanalerna.

San Marino RTV's presschef Olivier Vanhoutte beskriver att tv-kanalen är upprörd över det nya systemet.

– Det finns länder som inte kan möjliggöra telefonröstning av olika anledningar. Ett land som San Marino, som inte har möjlighet att organisera telefonröstning på grund av att de är för små, kommer bara att kunna ge hälften av sina poäng, alltså juryns röster.

Har italienska telefonoperatörer

Ett annat problem för San Marino är också att många invånare använder sig av italienska telefonoperatörer, vilket gör att deras röstning inte tillräknas San Marino.

– Vi är som en ministat, vilket är också en anledning till att vi inte kan ha en telefonröstning. När Monaco deltog i tävlingen hade de bara juryröster, då alla hade franska telefonabonnemang. Vi är helt enkelt för små.

Nöjesbladet söker SVT för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE