”Sanna kände inte igen mig”

Mikael Persbrandt om rollen i ”Tårtgeneralen”

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Tårtgeneralen” är en familjefilm på flera vis.
Filip Hammars riktiga familj är en del av intrigen. Och Mikael Persbrandt tog med sig barn och mamma i en scen. Plus Sanna Lundell. Som också hjälpte sin man - genom att inte känna igen honom.
– Vi gjorde en provsminkning hemma hos oss och jag gick bort till stallet i min gammelmanskropp, säger Mikael Persbrandt. Sanna morsade på Filip och Fredrik som stöttade mig, men jag såg att hon undrade vad det var för gubbe som stod mellan dom.

Det är Oscarnominerade Eva von Bahr och Love Larson som förvandlat Mikael Persbrandt.
- När Sanna inte kände igen mig tänkte jag ”det här blir jävligt roligt”, säger han. Jag har provat tidskrävande mask i en inspelning på andra sidan jorden, men här var jag en människa och inte en björn. Det tog sina tre eller fem timmar beroende på vilken ålder jag spelar.

”Känner igen honom”

Rollfiguren Hasse P är en misslyckad mångsysslare med alkoholproblem som får idén att baka världens längsta smörgåstårta. En plats i Guinness rekordbok ska ge staden självförtroende tillbaka efter att Köping blivit utsedd till Sveriges tråkigaste 1984.
– Han är den sortens karaktär jag umgåtts med, säger Mikael Persbrandt. Jag känner igen honom från männen i min barndom och Hasse i ”Mig äger ingen”. En svensk arbetarklassman, nu gamäng och gambler. Jag känner stor kärlek till att porträttera den sortens män, som knyter näven i fickan istället för att sträcka up den.
Filmen har flera vuxna män som är besvikelser för omgivningen på olika vis.
– Man hade kunnat göra filmen som enbart kul men det roar inte mig, säger Mikael Persbrandt. Jag är glad att Filip och Fredrik också ville ner och borra i det svåra, nu när jag gjorde filmen och inte en annan.
Robert Gustafsson var ett tag aktuell för rollen.

1 av 4 | Foto: Carolina Byrmo
Mikael Persbrandt: ”Sanna kände inte igen mig”.

Hasse P drömmer om berömmelse och bekräftelse. Är det något du kan identifiera dig med?
– Oh ja, om vi lyckas är filmen djupt igenkännbar för de flesta, säger Mikael Persbrandt. Han försöker olika små projekt och misslyckas. Jag både garvar och får tårar i ögonen av sådan här karaktärer.
Funderar ni på hur ni själva är som pappor?
Mina barn är nu 9 och 11, precis i den ålder när dom skäms för en, säger Fredrik Wikingsson, 44. De vill att bara mamma ska komma på föräldramöten för jag är pladdrig och kan inte hålla mig och barnen skäms ögonen ur sig. Det har fått mig att tänka på att tona ner mig på föräldramöten. Eller så är det nyttigt för dom att pappa är lite pinsam.
Filmen har också ett charmigt musikalnummer, som följs av ett bröllop där Mikael Persbrandts familjemedlemmar är statister.

Till tonerna av ”Words (Don´t come easy”) pardansar Hasse P runt Köping.
– Vi kallar det bonna-”La la land”, säger Fredrik Wikingsson.
– Jag hade helt hoppat förbi det numret när jag läste manus, säger Mikael Persbrandt. Men det var jävligt roligt. Hela filmen närmade sig killarna jobbet med stor och fin ödmjukhet. De har gjort det bra. ”Tårtgeneralen” har en humanistisk sälta.

Publicerad:

LÄS VIDARE