Sista intervjun med Wadling: ”Livet är totalt meningslöst”

”Man tror att man ska dö hela tiden”

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
1 av 2

NÖJE

Rockikonen Freddie Wadling dog i juni förra året.

I SVT:s dokumentärserie ”Eran – punk i tre delar” visas den allra sista intervjun han gjorde.

– Livet är totalt meningslöst, men ändå fullt levvärt, säger sångaren.

Han var en av den svenska musikbranschens viktigaste profiler.

Den 2 juni 2016 dog Freddie Wadling – bara 64 år gammal.

I SVT:s dokumentärserie ”Eran – punk i tre delar” av Kristina Lindström och Kristian Petri visas hans allra sista intervju.

Seriens skapare träffar punkikonen dagen efter en spelning på Rival i Stockholm. Han är trött och behöver hjälp för att orka ta sig upp på scenen i lokalen. Där lutar han sig tillbaka i en fåtölj och berättar om scenskräcken som följt honom hela livet.

– Jag är rädd för människor. Det erkänner jag villigt. Och jag har en fruktansvärd scenskräck varje gång jag står på en scen. Det har jag alltid haft, säger han i dokumentären.

Pratar om döden

Ovetande om att han bara har månader kvar i livet citerar Freddie Wadling den franske författaren och dramatikern Alfred Jarrys sista ord.

– Vet ni vad Alfred Jarry sa på sin dödsbädd förresten? Omgiven av sina vänner, liggande i en säng i en halv våning. ”Åh, min gud jag dör. Fort, ge mig en tandpetare!”, säger han och skrattar.

– Nåt mer genialiskt har man nästan aldrig hört alltså. Det är livet till fullo, totalt meningslöst, men ändå fullt levvärt. Om man säger så.

Led av KOL

Freddie Wadling dog bara dagar innan han skulle deltagit i förra årets inspelningar av ”Så mycket bättre”.

Sedan födseln hade han svåra ryggproblem och de sista åren brottades han med lungsjukdomen KOL. 2013 tappade han rösten och trodde att slutet var nära när läkarna ville ta till drastiska åtgärder.

– De vill byta blod på mig och en massa saker. Det börjar närma sig en viss kritisk punkt kan jag säga. Man tror att man ska dö hela tiden, berättade Wadling för Nöjesbladet.

Dokumentärserien ”Eran – punk i tre delar” finns på SVT Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE