Olle Jönsson: Känns tomt så in i helvete

Nöjesprofilerna om ekonomiska krisen: ”Inte haft mat för dagen”

Uppdaterad 2021-03-31 | Publicerad 2021-03-28

Kulturbranschen är hårt ansatt av pandemin och många artister och skådespelare är djupt oroliga inför framtiden.

Två som är förtvivlade över situationen är artisten Lisa Nilsson och dansbandsstjärnan Olle Jönsson.

– Jag har varit lite inne på att nu skiter vi i det här och blir pensionärer, säger Olle Jönsson.

Ett år har gått sedan Sverige och världen stängde ned på grund av pandemin och mängder av branscher blev lidande. Några som såg sin möjlighet till försörjning i stort sett helt försvinna var nöjesbranschen med artister, sångare och skådespelare.

En som varit aktiv på sociala medier under året är artisten Lisa Nilsson. Hon har varit kritisk till att regeringen inte riktigt har lyssnat på branschens rop på hjälp.

”Regeringen behöver hörsamma privatteatrar och andra utsatta aktörers rop efter en bastant och insiktsfull stödplan för att rädda en viktig och vanligtvis mycket lukrativ nöjes- och kulturindustri, en industri vars skatteintäkter Sverige behöver”, skriver Lisa Nilsson i ett sms till Aftonbladet.

Lisa Nilsson har varit kritisk till att regeringen inte lyssnat tillräckligt på kulturbranschens rop på hjälp.

För egen del så sitter hon still i båten i väntan på att pandemin ska dra över.

”Jag väntar på att vaccin och bredare immunitet gör det möjligt att lätta på restriktioner och öppna upp för kulturell verksamhet.
I väntan på det passar jag på att ta en efterlängtad paus från offentligheten”.

Övervägde att lägga av

En annan del av branschen som har ropat högt efter kulturstöd och som har drabbats hårt är dansbanden. Olle Jönsson som är sångare i populära Lasse Stefanz har fyllt 65 år under pandemin och han lider av att bara gå hemma.

– Första halvåret gick bra för då kunde jag göra en massa saker jag inte hunnit med, men sedan kom hösten och vintern och då blev det jävligt dystert, säger han.

Olle Jönsson förklarar att bandet har byggt upp en bra kassa under de 50 år som de har varit aktiva, men att den nu sinar.

– Det har tagit hårt på bolaget. Vi har löpande utgifter för kontor och instrument och bussar så det rinner ut pengar hela tiden.

I Olle Jönssons fall är det dock inte bara det ekonomiska som tär, han saknar publiken och rampljuset något enormt.

– Man har ett stort bekräftelsebehov och jag har inte blivit bekräftad på över ett år nu. Om man gör någonting bra när man är ute och spelar så får man applåder och en klapp på axeln. Det är ju ingen som berömmer mig om jag går ut och klipper gräset.

Olle Jönsson suckar djupt och erkänner att han är uppgiven och förtvivlad.

– Det känns tomt så in i helvete! Man har inte heller någon funktion. Jag saknar att åka runt och turnera, käka på vägkrogar och komma till nya städer. Jag vet ju inget annat.

Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz, funderade ett tag på att lägga ner bandet: ”Jag har varit lite inne på att nu skiter vi i det här och blir pensionärer”.

På en rak fråga om han inte har funderat på att lägga ned bandet så erkänner han att tanken har funnits där.

– Jag har varit lite inne på att nu skiter vi i det här och blir pensionärer, men samtidigt så är man en gycklare och clown. Jag kan nog hålla på med det här tills jag ställer ut skorna. Det är ett gift det man håller på med. Det är en livsstil och det är för jävligt om det bara ska klippas av. Vi har ju inte själva fått bestämma att det ska bli så här.

”Man oroar sig för hur det ska gå”

Artisten Tommy Nilsson hade precis dragit igång sin turné “Allt som jag känner” i början av 2020 när allt stängdes ned.

– Det var en kyrkoturné som vi strök, sedan skulle jag vara med i “Diggiloo” i somras så det var två stora turnéer som ströks.

Tommy Nilsson erkänner att det har varit svårt att få ihop det ekonomiskt.

– Det är jättetufft och jag får inga bidrag. Jag har sökt stöd, men från början gjorde jag inte det för jag tänkte att det kanske fanns andra som behövde det bättre och jag hade lite pengar, men nu har jag inte det längre. Bufferten är i stort sett borta. Sedan kan man hitta på andra saker för att få in pengar, jag har gjort en reklamgrej som kommer snart, man får göra vad man kan.

Tommy Nilsson är uppgiven och vet inte varför han inte får hjälp.

– Jag har sökt stöd för kostnader jag har i bolaget och där fick jag ingenting. Man kunde söka för förlorad arbetsinkomst, alltså konserter som är inställda, men jag fick ingenting för det heller, säger Nilsson.

”Tanken på ekonomin gör att det blir jobbigt, man oroar sig för hur det ska gå”, säger artisten Tommy Nilsson.

Ekonomin är en sak, en annan sak är hur pandemin påverkar måendet.

– Tanken på ekonomin gör att det blir jobbigt, man oroar sig för hur det ska gå. Men vi är ändå lyckligt lottade, vi bor på landet och kan vara ute. Det skulle vara jobbigare att bo i en lägenhet i stan. Jag är dessutom riskgrupp, jag har haft proppar i lungorna så man är försiktig.

”Har inte haft mat för dagen”

Mångsysslaren Regina Lund gick nyligen ut i Aftonbladet och berättade att hon hotades att vräkas från sin hyreslägenhet.

Som en sista utväg så vände sig Regina Lund till sina fans på sociala medier och bad om hjälp genom att be dem skicka pengar via Swish.

– Det tog mig många vändor i själ och hjärta och huvud innan jag vågade be om hjälp. Det satt djupt inne och var ett stort steg för mig. Det var min sista utväg när jag inte hade ätit på flera dagar, jag blandade ut varmt vatten med den sista kanelen, elen stängdes av och jag satt med täckjackan på mig.

Regina Lund förklarar att hela året har varit oerhört tufft ekonomiskt.

– Det har varit jättejobbigt. Kronofogden meddelade någon gång att de skulle komma och hämta mina grejer och jag tänkte “ta det då“, jag har aldrig varit materialist. Jag har inte haft mat för dagen och varit rädd för att hamna på gatan och tvingas ringa vänner och fråga om de har en plats på sin soffa.

En del artister som har sett sin möjlighet till försörjning försvinna har sadlat om och hittat på något annat för att kunna betala sina räkningar och få mat på bordet. Något som inte har varit aktuellt i Regina Lunds fall.

– Folk skriver “kan du inte skaffa dig ett riktigt jobb?“. Vad i helvete! Jag har ett riktigt jobb och jobbar dygnet runt, det är bara det att jag inte får betalt för det. Jag har inte tid att ta något annat jobb.

”Jag har inte haft mat för dagen och varit rädd för att hamna på gatan”, säger Regina Lund som drabbats hårt av coronapandemin.

På direkt fråga om hon inte skulle kunna ta ett jobb på till exempel en hamburgerrestaurang så är hon säker på sin sak.

– Nej, jag tycker att det är viktigare än någonsin att visa konstnärers betydelse och att man är envis, för konst behövs.

Regina Lund vill inte uttala sig om hur regeringen har skött pandemin och hur de har hanterat kulturen, men hon har ett konkret förslag till Stefan Löfven:

– Jag tycker att de skulle ge en medborgarlön till alla över 18 år rakt över så att man klarar sig.

 


Missa inte expertens system på Europatipset: ”Sverige bättre med
Zlatan”