Mattias Nordkvist: Sanna Sundqvist är vår tids Gösta Ekman

”Vi i villa”-skådespelaren om genombrottet, att hämnas och okända artistkarriären

Publicerad 2022-04-09

Mattias Nordkvist.

För flera skådespelare finns det ett före och efter ”Vår tid är nu”.

Mattias Nordkvist, 44, är en av dem.

– Det öppnade inte bara en liten dörr, det sparkade upp en stor slottsport för mig, säger han.

Nu gör han huvudrollen i nya dramakomediserien ”Vi i villa”.

”Vår tid är nu” var en av SVT:s största dramasatsningar genom tiderna. Publiksuccé under fyra säsonger med start 2017. Kristallen-vinnare 2018. Suzanne Reuter var matriarken som styrde och ställde över den restaurang familjen Löwander drev från slutet av andra världskriget och framåt. De tre barnen – spelade av Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren och Mattias Nordkvist – var alla inblandade i krogens verksamhet.

– Det enda lite större jag hade gjort för tv innan var Colin Nutley-serien ”Saknad”. ”Vår tid är nu” gav mig möjligheten att jobba med spännande människor och få göra vitt skilda saker, sådant som inte fanns på kartan innan, säger Mattias på telefon från hemmet i Göteborg.

Vi har inte tid att träffas. Mattias har bara bara haft en timme över varje morgon, annars har han in i sista stund förberett teaterpremiären av ”Mr Burns” på Göteborgs Stadsteater i morgon. Mer om den lite senare.

”Årets hittills bästa svenska serie”

För den som svenska folket nu får se honom som är som Anders, frustrerad familjefar i en villaförort i nya dramakomediserien ”Vi villa”, premiär i torsdags i Kanal5 och på Discovery+.

En satir baserad på pseudonymen Hans Koppels roman från 2007. Medelklassångest, statusjakt, relationsproblem.

”Årets hittills bästa svenska serie”, skrev Aftonbladets tv-krönikör Karolina Fjellborg och gav Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus i betyg.

– Den här typen av roll hade jag inte gjort innan. Mycket av det som lockade var att jobba med Henrik (Schyffert) som regissör, jag gillade hans film ”Spring Uje spring” jättemycket. Men jag hade ju ingen riktig aning om omfattningen, att jag var med i nästan alla scener i alla avsnitt, den paniken kom lite senare.

Mattias Nordkvist.

Vem är Anders för dig?

– Han är obehagligt lik mig i känslan av vad som är meningsfullt i livet, vad det är vi håller på med. Jag är själv vit medelklass och renoverar sommarstugan. Anders ruttnar på det där rätt mycket, att det ska vara så viktigt att visa upp saker och alla de där nya uttrycken på jobbet på engelska. Där kan jag känna igen mig, jag kände en personlig tillfredsställelse när jag (som Anders) fick gå runt och hämnas.

I tv-serien slår det så småningom över för Anders. Hans fru Filippa (Sanna Sundqvist) vill totalrenovera köket fast det inte behövs, för det har bästa vännerna Martin och Jana (Johan Widerberg, Helena af Sandeberg) gjort. På jobbet kör chefen (Filip Berg) med mycket floskler och driver på Anders att förnya sig. Martin uppträder som rena fascisten när de spelar padel. Och när Martins och Filippas dotter börjar mobba Anders och Filippas dotter (Tuva Li Ramel) får Anders nog och börjar jävlas med ”vänner”, grannarna och andra i omgivningen…

På flera sätt är dock Martin inte lik Anders. Han har spelat padel, tycker det är ”ganska roligt”, men kommer inte att bli ”en padelkille”.

Och han bor i hyresrätt i Majorna i Göteborg, inte i villa.

– Jag växte upp i hus, jag vet hur mycket jobb det är med det, så villor håller jag mig undan från (skratt).

Mattias Nordkvist.

Pappan var dansbandsmusiker

Mattias växte upp i det lilla samhället Stigtomta, ungefär en och en halv mil utanför Nyköping.

– Jag tycker det var en fantastisk uppväxt. Bland skog och vatten. Det passade mig fram till jag var 15 år, ungefär. För man fick inte sticka ut och vara annorlunda. Gjorde man något hyss visste hela byn om det.

– Farsan var betongarbetare på byggen och dansbandsmusiker också. Morsan var handläggare på Försäkringskassan. Jag har en tre år äldre bror. Nu är mina föräldrar pensionärer och bor i Nyköping. Och jag har upptäckt att det var inte stan det var fel på, utan mig. Nu säger jag att ”åker hem” när jag åker till Nyköping, trots att jag bott i Göteborg i 16 år.

Ända sedan 12-årsåldern har Mattias hållt på med musik.

– Jag är född 1978 så jag missade ju den vågen med punkmusiken, men vi som var för unga då återupptäckte det på 1990-talet. Ebba Grön, KSMB och sådant. Hela planen var att bli rockstjärna, det var målet. Jag kämpade ganska mycket för det. Fick Ted Gärdestad-stipendiet 1998-99. Men mellan 20-25 gick det i stå. Fick inte ur mig några nya låtar. Förstod hur svårt det var att försörja sig på det.

Mattias Nordkvist.

Efter diverse jobb, allt från att vara budbilschaufför till att jobba på Coop, upptäckte han teatern via polarna Göran Gillinger och Robin Stegmar. 26 år gammal kom han in på scenskolan i Malmö. Inte långt efter att han var färdig, fick han jobb på Göteborgs Stadsteater, där han har blivit kvar.

Och där har han i morgon premiär på ”Mr Burns”, Anne Washburns framgångsrika pjäs som nu får Sverige-premiär i regi av Nora Nilsson. En postapokalyptisk och galen överlevnadsfantasi när det moderna samhället har kollapsat. Mia Höglund-Melin, Daniel Nyström, Caroline Söderström och Mattias spelar ett teatersällskap som turnerar med en pjäs om vad som hände när Homer, Marge, Bart och Lisa fick fly sitt hem undan Sideshow Bob.

Mattias är Homer.

– Ett virus har spridits i USA, det är bränder och kärnkraftverk som har lagt av, folk är på driven, några träffas på en gammal teater, det dyker upp fler människor och så återberättar de och spelar upp ett Simpson-avsnitt. Sedan urartar allt… det är en slags svart komedi.

Mattias Nordkvist.

Har släppt två skivor

Bland de dörrar som öppnades efter ”Vår tid är nu” är även möjligheten att regissera teater. Till hösten, premiär 4 november, sätter han upp Lars Norén-pjäsen ”Natten är dagens mor” på Länsteatern i Kalmar. Han har själv spelat den på Göteborgs Stadsteater.

– Den bästa svenska pjäs som skrivits. Jag är barnsligt lycklig över att få regissera den.

På scenen står Edvin Bredefeldt, Annika Hallin, Dan Johansson och David Bengtsson.

Och så har vi musiken. Innan jag läste in mig på Mattias Nordkvist, hade jag inte an aning om att han har släppt två album. ”Olympiaden” (2015) och ”Den oändliga längtan” (2021) finns båda på Spotify. Kraftfull, melodisk rock varvat med känsliga ballader. I Bruce Springsteens och Lars Winnerbäcks anda. Och röstmässigt låter Mattias lite som Thåström.

Han har inget emot jämförelserna.

– Jag känner mig smickrad. Winnerbäck gör sin grej, skiter i vad folk tycker. Thåström är jag ett jättestort fan av. Och Springsteen… det var genom honom jag upptäckte att man kan skriva berättelser om livet, om hur man mår.

Vad har du för förväntningar på ”Vi i villa”?

– Man vet inte förrän efteråt om det blir tyst i telefonen eller om det ringer hela tiden. Men jag hoppas den når en stor publik. Jag är stolt över serien, tycker den är skitrolig.

Namn: Mattias Nordkvist.
Ålder: 44.
Bor: Lägenhet i Göteborg, sommarhus mellan Göteborg och Borås.
Familj: Sambo, två barn, 9 och 5 år.
Aktuell: Med tv-serien ”Vi i villa” i Kanal 5/Discovery+.

Mattias Nordkvist om…

… motspelerskan Sanna Sundqvist:
– Jag blev överlycklig över att hon spelar min fru. Att spela mot henne är fantastiskt, hon har en komisk tajming… jag brukar kalla henne för vår tids Gösta Ekman.

… ”Snöänglar”:
– Trots att jag är med ganska lite, är jag väldigt stolt över den serien. Det skildrar så bra hur svårt det är att vara människa och hur man kan ställa till det för sig något djävulskt.

… sin musikaliska favorit just nu:
Annika Norlin. Hon är den jag nog hämtar mest inspiration från. Det är något med hennes sätt att våga… det är alldeles för mycket text på alldeles för kort tid i hennes sånger, men hon lyckas med det. Och så släpper hon en novellsamling också, sådana människor inspirerar mig.

… sin nya hobby:
– Jag har köpt en veteranbil, en Morris Minor 62:a, den står i ett garage hos en barndomskompis, jag har gett mig fan på att jag ska lära mig fixa med bilen.