Klart: Här hålls den mansfria festivalen

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:

Det som började som en fråga på Twitter har vuxit till att bli en tvådagarsfestival.

Nu är det också klart var den mansfria festivalen Statement kommer att hållas.

Göteborg.

– Jag menade nog inte på riktigt att starta en festival när jag tweetade, men så blev det, säger initiativtagaren Emma Knyckare.

1 av 3 | Foto: Roger Lundsten
Bananpiren på Hisingen i Göteborg.

När komikern Emma Knyckare i somras twittrade om att man borde hålla en festival för ”icke män”, som en reaktion mot sommarens alla festivalövergrepp, fick hon snabbt positiva kommentarer.

En insamlingskampanj senare stod det klart att festivalen, som fått namnet Statement också blir av. Och nu har den fått en spelplats.

Falkenberg visade tidigt intresse, men det blir i stället en annan västkuststad som får stå som värd.

Den 31 augusti och 1 september nästa år hålls tvådagarsfestivalen, som riktar sig till kvinnor, transpersoner och icke-binära, på Bananpiren i Göteborg.

”Chockad över responsen från män”

Höstens metoo-rörelse och nu senast uppropet #närmusikentystnar där 1 993 kvinnliga artister vittnar om övergrepp inom musikbranschen visar just varför festivalen behövs, menar Emma Knyckare.

– Det är aktuellare än någonsin. Jag tror inte någon kan ifrågasätta att det borde finnas en plats för tjejer dit de kan gå och festa, tryggt, en gång om året, säger hon.

Emma Knyckare har fått motta en hel del näthat sedan idén om den mansfria festivalen lanserades, men de positiva reaktionerna har vägt över. I och med metoo-rörelsen märker hon ett ännu större engagemang. Särskilt hos män.

– Kollar man kickstart-kampanjen vi hade där vi samlade in en halv miljon kronor var nästan hälften av donationerna från män som vill att deras fruar, systrar, döttrar eller kompisar ska kunna gå. Jag blev själv chockad över hur bra responsen var från män. Jag har själv inte hängt med i att vi faktiskt har kommit någonstans med jämställdheten och sättet att prata om de här frågorna, säger hon.

Stort intresse

Några artister är ännu inte klara, men många hörde tidigt av sig i hopp om att få delta. Däribland Linnea Henriksson och Julia Frej. Emma Knyckare säger att hon hoppas på både svenska och internationella akter.

Ett begränsat antal ”early bird”-biljetter till festivalen släpps den 1 december.

Publicerad:

LÄS VIDARE