Musiker pressar den brittiska regeringen

TT

Publicerad 2021-01-13

Dua Lipa är en av många artister som uppmanar den brittiska regeringen att förhandla fram ett särskilt kulturarbetarvisum för arbete i EU-länderna. Arkivbild.

Trycket växer på den brittiska regeringen att förhandla fram en brexit-lösning för landets turnerande musiker, uppger BBC. Radioheads sångare Thom Yorke har kallat regeringen för "ryggradslös" i sitt sätt att hantera situationen.

Branschorganisationen Independent Music uppmanar nu de två sidorna, regeringen respektive EU, att "snabbt återvända till förhandlingsbordet".

Samtidigt har 250 000 personer, däribland Laura Marling, Biffy Clyro och Dua Lipa, skrivit under ett upprop för "ett fritt kulturarbetarvisum" som skulle tillåta artister och tv-stjärnor att arbeta i EU utan att behöva betala för att ta med sig sin utrustning.

Avgifter för t-shirts

Efter att den fria rörligheten har upphört behöver musiker och artister visum för längre EU-vistelser än 90 dagar under en 180-dagarsperiod. Vissa länder kräver också särskilda arbetstillstånd samtidigt som turnerande band måste betala avgifter för att få ta med sig utrustning och saker att sälja till fansen.

Ytterligare att problem är att brittiska chaufförer till exempelvis turnébussar måste återvända till Storbritannien efter att ha kört igenom två EU-länder. Enligt Association of British Orchestras betyder det att orkestrarna måste hyra in lokala chaufförer vilket gör turnéerna dyrare.

Två veckors turné

Med BBC har också talat med företrädare i musikbranschen som tycker att debatten och ilskan är överdriven. Musikkonsulten Chris Pleydell framhåller att inget har ändrats för större arrangörer:

– Jag vet inget band som tillbringar mer än 90 dagar på turné i EU, det är absurt. Fjorton dagar i Europa är det vanliga, säger han till BBC.

Den brittiska regeringen har meddelat att "dörren står öppen" för fortsatta samtal.