Stefan Sauks mardrömsbesked: prostatacancer

Började planera för döden – berättar om tuffa behandlingen: ”Vill skicka en blåslampa i arslet på svenska myndigheter”

Publicerad 2021-04-19

För två år sen fick Stefan Sauk mardrömsbeskedet: prostatacancer.

Nu berättar han för första gången om diagnosen, den tuffa behandlingen – och att han är friskförklarad.

– Chockstillståndet varar i månader och du tänker: ”Hur lång tid har jag kvar?”, säger han.

”Hej. Mitt namn är Cancer. Stör jag?”

De första orden i Stefan Sauks monolog från filmen ”Yrrol” ringer i öronen. Och nu är det på riktigt. För två år sedan fick han själv mardrömsbeskedet. Prostatacancer. Det berättar han i första avsnittet av sin nya tv-podd ”I huvudet på Stefan Sauk”.

– Många patienter ställer frågan: ”Är jag frisk nu?” precis som du gör, säger Sauks behandlande läkare professor Henrik Grönborg i podcasten.

– Då säger jag att du har kommit till ett stadium där sannolikheten att du ska få tillbaka din cancer är mycket mindre än att det ska hända något annat elände i livet. Det har kommit till ett stadium där du kan lägga det bakom dig och leva livet istället.

Min första instinktiva reaktion var att inte berätta för nån

Och det är därför Sauk, 65, väljer att berätta. För att andra män också ska få chansen att leva livet.

Stefan Sauk berättar om sin cancerdiagnos i nya tv-podden ”I huvudet på Stefan Sauk”

– Min första instinktiva reaktion var att inte berätta för nån. Det här var senhösten 2018, säger skådespelaren när Aftonbladet träffar honom inför premiären av ”I huvudet på Stefan Sauk”.

– Men sen fick jag rådet att berätta för mina polare. För de kommer ändå fatta att det är något konstigt. Sen huruvida jag som offentlig person, som skådespelare ska berätta det här. Det var en helt annan sak. ”Kommer jag få nåt mer jobb, alla tror väl att jag ska dö i morgon bla bla bla” så gick tankarna. Men det finns en poäng med det, för andra människor.

Så du berättar för att få andra att testa sig?

– För att uppmärksamma problemet. För att få andra att inse allvaret, att det är viktigt att gå och testa sig. Och framför allt för att skicka en blåslampa i arslet på svenska myndigheter och politiker så de ser till att implementera Stockholm3-tester för hela svenska befolkningen.

Stockholm3-testerna är en metod som utvecklats under ledning av professor Henrik Grönborg vid Karolinska institutet och på prostatacancercentrum på Sankt Görans sjukhus i Stockholm och som ger betydligt säkrare testresultat än de traditionella testerna.

Varje minut, dygnet runt befinner du dig i det där chocktillståndet

Känns det ironiskt att just du drabbats av cancer med tanke på din klassiska monolog?

– Hej. Mitt namn är Cancer. Stör jag? Nå, det gör jag nästan alltid på nåt sätt.

Stefan Sauk börjar recitera orden på finlandssvenska. Precis som i filmen.

– Jag vet inte. Det är ju så vanligt så varför skulle jag inte drabbas? Den monologen är ju tidlös därför att den ställer frågor och sätter fingret på en väldigt viktig aspekt i livet. Att det är först när man får ett sånt besked som man ”oj, vänta nu, plötsligt vill jag leva”. Men vad har du gjort i 40 år, för vem har du levt?

När du fick beskedet, vad tänkte du då?

– Du hamnar i en slags chock. Och den är lite svår att beskriva. Det är en chock som sitter i ett tag och som påverkar i princip vad du än gör. Alltså varje minut, dygnet runt befinner du dig i det där chocktillståndet och det varar i månader. Du tänker: ”Hur lång tid har jag kvar? Nu ska vi se, vad behöver jag göra innan... Vad ska jag göra innan?” Och så vidare.

Du började planera för...

– Exit.

För att dö?

– Absolut. Du börjar tänka i de banorna. Det har man ju vetat om, men det är nånting som inte händer, det är där borta. Jag har ju ett helt liv framför mig. Så jävla korkad är jag. Så korkade är vi människor skulle jag säga. Framför allt i vår kultur här i Sverige. Vi lever som att döden inte existerar. I andra kulturer har man ett närmare förhållande till döden, de har lit de parade, medan vi gömmer undan döden. Den blir lite läskigare då.

Hösten 2018 fick Stefan Sauk diagnosen prostatacancer. Genom att berätta hoppas han få andra att gå och testa sig.

Stefan Sauk fick sin cancerdiagnos mer eller mindre av en slump. Några år tidigare hade han gjort ett traditionellt test, men i samband med att han gjorde en informationsfilm om Stockholm3-metoden undrade forskningsteamet om han inte skulle passa på att testa sig.

– Det är a och o med tidig upptäckt. Det är det som är viktigt, för prostatacancer ger inga symtom. När du får symtom är det inte längre tidigt och en sen upptäckt och cancer är en very bad combination.

Du blir helt utan lust. Så det blev en paus på den fronten för min del. Men du har annat att tänka på

I podcasten ”I huvudet på Stefan Sauk” pratar han med sin läkare om den tuffa behandlingen. Strålbehandling, hormoner som gjorde honom ”kemiskt kastrerad”, gav honom vallningar som annars drabbar kvinnor i klimakteriet, brachyterapi där en radioaktiv kärna sticks in i prostatan med nålar för en lokal strålbehandling.

Det känns nästan oöverstigligt, finns det inte en risk att det avskräcker andra män från att gå och testa sig?

– Det låter nog värre än vad det är. När man boxar in den här uppgiften att nu ska vi ta den här fajten, då är det 25 behandlingar där jag dammar upp till Södersjukhuset, parkerar bilen, sen tar det 15 minuter, så sätter jag mig i bilen och åker därifrån. Så snabbt går det. Inte av med några kläder. In, lägga sig på ett bord, se till att vara pissnödig för då håller sig blåsan undan området där de ska ge sig på. Ja, det är tufft, men det finns värre behandlingar. Cellgifter är mycket värre.

Men du pratar om hormoner och att du blev kemiskt kastrerad?

– Fast det är under en kort period. När du inleder hormonbehandlingen med tabletter så får du en spruta, den sprutan är hardcore, den blockerar allt testosteron i kroppen. Du kan fortfarande ha stånd och genomföra ett samlag, men du blir helt utan lust när du får den sprutan så vitt jag minns det. Så det blev en paus på den fronten för min del. Men du har annat att tänka på.

Oviktiga saker blir så in i helvete oviktiga

Jag tänker att många män tänker att de riskerar att förlora sin manlighet?

– Idag finns det metoder som gör att den inte behöver försvinna. Det är viktigt att säga att du behöver inte bli impotent, du behöver inte få pinkeribesvär. Idag är behandlingarna så pass bra. Manligheten har inte försvunnit hos mig. Eller, den är tillbaka om man säger så. Nu börjar allting komma tillbaka.

Stefan Sauk har svårt att formulera hur de senaste dryga två åren påverkat honom, med cancerbeskedet, behandlingen och att han nu är friskförklarad.

– Det har nog påverkat mig så mycket mer än jag själv begriper. Det blir på ett sätt en frihet i att jag inte bryr mig om skitsaker. Oviktiga saker blir så in i helvete oviktiga. Viktiga saker får sitt rätta värde.

Och vilka är de viktiga sakerna för dig?

– Det är väldigt enkelt. Nära vänner, familj. Punkt slut. Nära relationer är det enda som betyder något.

”I huvudet på Stefan Sauk”.

Följ ämnen i artikeln