John Legend: ”Jag skäms över Trump”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NÖJE

John Legend är aktuell med sitt nya album ”Darkness and Light”.

Nöjesbladet har pratat sverigeturné, ”La La Land” och Donald Trump med stjärnartisten.

– Jag tycker att han är en nationell förlägenhet, säger John Legend om den amerikanske presidenten.

John Legend landar sin turné ”Darkness and Light” i Stockholm i september. På fredag släpps biljetterna. Redan nu ser storstjärnan fram emot sitt sverigebesök. När Nöjesbladet når honom under onsdagskvällen har han ett par timmar tidigare bjudit överraskade Londonbor på en ”pop up-konsert”, som en del av sin marknadsföring för turnén.

– Jag ser fram emot att komma tillbaka till Stockholm. Jag har varit där ett par gånger de senaste åren och det var en av de första marknaderna som verkligen omfamnade mitt första album ”Get Lifted”, säger han till Nöjesbladet.

John Legend släppte albumet ”Darkness and Light” i december förra året. Men parallellt med skivan, som är hans femte i ordningen, skissade han även på helt annat material med det politiska klimatet i USA som inspirationskälla.

”Trump: Nationell förlägenhet”

För bara ett par dagar sedan släppte han ”In America” – en låt som handlar om att löftet om ett Amerika där alla oavsett hudfärg får leva på lika villkor inte alltid uppfylls. Och han menar att den är mer aktuell än någonsin.

– Jag skrev den innan Trump blev president, men den känns väldigt passande just nu. Det är ju en del av mitt jobb som artist att reflektera vad som händer runt omkring oss.

Den flerfaldigt Grammy-belönade och Oscars-vinnande artisten har gått hårt åt den amerikanske presidentens politiska ställningstagande i såväl offentliga uttalanden som på sitt Twitter-konto.

– Jag tycker att han är en nationell förlägenhet. Han är den värsta person vi kunde välja till president. Hans attityd är fel, han är omogen och en lögnare. Han är en fruktansvärd person. Han har ingen egenskap som jag skulle önska att mitt barn eller vänner har. Vem skulle lära sitt barn att vara som honom? Ingen, tror jag, säger han och fortsätter:

– Att han blev vald tror jag motiverar folk att tala ut. Och det är faktiskt bra att folk blir mer engagerade, även om orsaken är fruktansvärd, säger han och är inte främmande för att skriva mer musik med den politiska situationen i USA som inspirationskälla framöver.

Hyllar Ryan Gosling

Medan John Legend förfäras över Donald Trump, är han desto mer imponerad över Ryan Gosling, sin medspelare i ”La La Land”.

– Jag var så imponerad! Jag blev typ avundsjuk på att han lärde sig spela så snabbt. Hur blev han så bra så fort? Jag har spelat sedan jag vara fyra, säger han och skrattar.

Ryan Gosling var alltså så bra på att spela piano som det framstår i filmen?

– Ja, det var han verkligen! Han spelade hela tiden, övade i alla pauser. Och det lät jättebra.

Hur var det att medverka i ”La La Land”?

– Jag älskade det! Det var så roligt och det inspirerade mig.

Vad kan de svenska fansen se fram emot med din konsert i Stockholm?

– Det kommer bli min största turné när det kommer till arenor och produktion bakom, så det blir spännande. Men jag vill fortfarande att det ska finnas den här samhörigheten och intima känslan, så den ska vi försöka få till i balans med en stor energisk show.

Publicerad:

LÄS VIDARE