Ricky Gervais mixar färska retningar med klassisk standup

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Ricky Gervais i Globen 2017. Vid kvällens föreställning rådde fotoförbud.
Foto: OLA AXMAN
Ricky Gervais i Globen 2017. Vid kvällens föreställning rådde fotoförbud.

Supernature
Ricky Gervais
Globen, Stockholm. Publik: 11 500

”Det här kommer inte med”.
Ricky Gervais säger det många gånger när han testar sin nya show ”Supernature” på svensk publik.
Han är sig lik. I ämnen. I lusten att reta. I dagsfärska elakheter. Men han är också en klassisk stand up-komiker som skämtar på gammaldags vis.

Ricky Gervais har blivit rik och berömd och pratar gärna (självironiskt) om hur framgångsrik han är och hur mycket Netflix betalade för hans förra show ”Humanity” som blev en tittarsuccé. Kanalen har också köpt den här nya, och det är med tanke på den kommande inspelningen som Gervais gång på gång säger att ”det där kan jag inte ta med” i olika variationer.

Nåja. Han vet nog mycket väl hur han balanserar genom en samtid som kan verka allt mer känslig och kränkt. Han är tillräckligt ängslig för att försäkra sig om att även stockholmspubliken förstår att han är ironisk. Och när han är ironisk.

Foto: OLA AXMAN
Ricky Gervais i Globen 2017. Vid kvällens föreställning rådde fotoförbud.

Titeln ”Supernature” syftar dels på att han inte tror på något övernaturligt/religiöst, dels på att han tycker naturen är fantastisk. Vi som gillar och följer Gervais känner igen mycket. Han pratar välformulerat om varför han är ateist. Han pratar om sin kärlek till djur, och mycket om hundar och katter och skillnaden mellan de husdjuren. Han kallar sig själv fet och pratar om överviktiga.

Det är synd att citera skämt, men bland rubriker som avhandlas finns Hitler, pedofiler och abort.
En lustiger bit handlar om läkarundersökningar som Gervais gör. Den sortens vältajmad komik som kunde framförts när som helst under de senaste 50 åren.

Ibland är det väldigt roligt. Ibland inte. Ibland skrattar Ricky Gervais mer åt sig själv än vad publiken gör. Men han har ett mycket smittande skratt, så då skrattar vi också.

Publicerad:

LÄS VIDARE