Klart: mansfria festivalen blir av – hoppas på masspublik

Emma Knyckares initiativ har fått namnet ”Statement festival”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emma Knyckare.

Emma Knyckares mansfria festival blir av nästa sommar.

Nu har initiativet fått ett namn: ”Statement festival”.

– Nu kallar vi festivalen för snubbfri till och med. Vi välkomnar kvinnor, transpersoner och icke-binära, säger hon till Kulturnyheterna.

Den har inte fått något datum och heller ingen plats, men Emma Knyckares initiativ till en musikfestival utan män har nu fått ett namn: ”Statement festival”, uppger Kulturnyheterna.

Emma Knyckare, 30, bekräftar för SVT:s Kulturnyheterna att festivalen kommer att bli av sommaren 2018 och att den fortfarande ska vara mansfri. För tillfället pågår en crowdfunding-insamling med målet att på 30 dagar samla in en halvmiljon kronor.

– Nu kallar vi festivalen för snubbfri till och med. Vi välkomnar kvinnor, transpersoner och icke-binära. Vi har gjort det valet helt enkelt för att vi tänker att man som transperson och ickebinär behöver en frizon, de vet vad det innebär att vara utsatt för hat och hot, säger Knyckare till Kulturnyheterna.

Tvådagars-festival

Komikern och programledaren drog igång initiativet efter att ett flertal sexuella övergrepp rapporterats på Bråvalla-festivalen. Emma sa då att målet var en festival utan män vare sig i publiken eller på scenen.

Nu planeras för en tvådagars-festival sommaren 2018.

– Vi hoppas kunna få plats med 10.000 besökare, säger Knyckare till Kulturnyheterna.

Men diskriminering är inte tillåtet i Sverige, varken av män eller kvinnor. Därför har Emma Knyckare tagit till juridisk hjälp för att kunna ta sig runt den så kallade likabehandlingsprincipen.

– Man kan göra det som en privat fest eller så kan man köra det genom en förening så att det blir som en sån som snubbarna redan har, en gubbklubb. Eller så får vi köra på ändå helt enkelt och ta konsekvenserna av det, säger hon till Kulturnyheterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN